Wat zou je willen weten als baas van een fabriek?

Angelo Hulshout
Leestijd: 4 minuten

Angelo Hulshout heeft een ambitieus plan om fabrieken efficiënter te maken met behulp van Smart Industry-technologieën als het internet of things, cloud en machine learning. In Mechatronica&Machinebouw rapporteert hij over de voortgang van zijn inspanningen.

De afgelopen maand heb ik weer wat meters proberen te maken met mijn Smart Industry-project – dat inmiddels de naam Shinchoku (進捗, Japans voor ‘vooruitgang’ of ‘innovatie’) heeft. Zoals ik eerder schreef, is het heel interessant om data uit een fabriek te ‘trekken’ en deze vervolgens te gebruiken om te analyseren en uit te vinden waar er ruimte is voor procesverbeteringen. Dat is technisch interessant, maar het moet natuurlijk ook zakelijk interessant zijn.

Niemand zit te wachten op het gemiddelde toerental van de motor van een transportband, of het aantal keren dat een doseerklep onder een silo open- en dichtgaat. Tenminste, niet rechtstreeks. Het toerental op zich is niet interessant, maar wellicht wel het stroomverbruik dat bij dat toerental hoort. Stroom kost immers geld en kosten willen we graag minimaliseren. Ook interessant is het aantal uren per dag dat het toerental 0 is – dan staat de betreffende transportband stil. Nu is dat bij een transportband niet zo erg, maar bij veel andere machines betekent stilstand dat er niet wordt geproduceerd – en dus geen geld verdiend.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.