Wat staat ons te wachten in voedselproductie?

Jan de Witte is salesdirecteur Nederland bij Rockwell Automation.

11 maart 2014

Stel: u hebt een wit vel papier en kunt daarop uw ideale fabriek ontwerpen. Hoe ziet die eruit? Welke technologieën past u toe? Hoe verschillen de processen met die van nu? Hoeveel meer integratie is er tussen apparatuur, lijnen en procedures? Als de productiesystemen niet de grootste belemmering zouden zijn, waar focust u zich dan op? Deze vragen zijn actueler dan u denkt. Is uw fabriek al klaar voor de toekomst?

Uit een onderzoek van Arc Advisory Group onder gebruikers van procesautomatisering blijkt dat 88 procent hun automatiseringssystemen nog in gebruik hadden nadat de verouderingsdatum van de fabriek was verlopen. 42 procent van de ondervraagden gaf aan geen levenscyclusplan te hebben voor hun automatiseringssystemen. Alleen al in Amerika is meer dan drie kwart van de fabrieken ouder dan twintig jaar. Ook binnen andere sectoren dan de industrie speelt deze verouderingsproblematiek. We kunnen er dus van uitgaan dat bedrijven er in 2020 anders uitzien dan nu het geval is.

Vooral in de opkomende economieën is het tempo van deze veranderingen goed te zien. Zo is in China het inkomen per hoofd van de bevolking van meer dan een miljard inwoners verdubbeld in slechts twaalf jaar tijd. Ter vergelijking: tijdens de industriële revolutie deed het Verenigd Koninkrijk hier honderdvijftig jaar over, terwijl het slechts negen miljoen inwoners had. De snelheid van veranderingen is enorm toegenomen.

En China is niet alleen. Met de verspreiding van industrialisatie en stijgende productiviteit naar andere delen van Azië en Afrika zal naar verwachting de wereldwijde consumerende klasse toenemen met ongeveer 1,8 miljard mensen in 2025. Dat betekent dat op allerlei gebieden de markten zullen groeien. Van mobiele telefoons tot koelkasten en frisdrank.

Een van de grootste reden om verandering aan te brengen in procesautomatisering is de ontwikkeling en toepassing van nieuwe digitale technologieën. Denk bijvoorbeeld aan embedded software op geavanceerde computerchips die integraal deel uitmaken van de machinefunctie. Of volledig draadloze gigabitnetwerken voor alle faciliteiten die aangesloten zijn op een uniform systeem. Daarbij nemen de kosten van technologie af. De prijs van een gigabyte aan dataopslag is sinds 1992 bijvoorbeeld gedaald met vijftigduizend procent. De kosten van duizend megabit per seconde aan gegevensoverdrachtsnelheid zijn gedaald met een factor tien sinds 1999. De hele markt heeft te maken met lagere kosten, wat inhoudt dat organisaties het toekomstige concurrentievermogen van nieuwe spelers op de markt in het oog moeten houden. Zij profiteren namelijk van de nieuwste machinetechnologieën zonder dat ze te maken hebben met afgeschreven ROI van verouderde, kapitaalintensieve apparatuur.

Natuurlijk zullen nieuwe technologieën de industrie niet van vandaag op morgen verbeteren. Maar de nieuwe manier van werken die hierbij komt kijken, werkt veranderingen in de hand. Door te investeren in up-to-date automatisering kunt u de productiviteit verbeteren, downtime verminderen, flexibiliteit verhogen en verbeteringen aanbrengen in fabrieksbrede processen.