Wat gaat ASML doen als de transistor niet meer krimpt?

Paul van Gerven
Leestijd: 3 minuten

ASML-cto Martin van den Brink had onlangs iets schokkends te vertellen: de grenzen van transistorkrimp zouden over een jaar of tien bereikt kunnen zijn. De implicaties zijn veel ernstiger voor ASML dan voor de halfgeleidertechnologie zelf.

Martin van den Brink voorspelde al in 2007 dat economische motieven een einde zou maken aan chipschaling, niet fysische beperkingen. Nu, vijftien jaar later, suggereerde hij dat het einde wellicht in zicht is. Hoewel ASML onderzoek doet naar een opvolger van high-NA-lithografie, lijkt de cto er verre van overtuigd dat hyper-na levensvatbaar zal blijken. Er zijn een handvol technologische tours de force voor nodig om dat voor elkaar te krijgen, liet hij doorschemeren.

Wantrouwig aangelegde mensen zouden dit interview kunnen beschouwen als onderdeel van een pokerspel, met als inzet wie er gaat betalen voor de ontwikkeling van hyper-NA. Ook ik heb die optie overwogen, maar niet al te lang. Het is overduidelijk dat een volgende generatie euv-optiek uit de hand loopt. Er is een herontwerp nodig om de grote ‘monolithische’ spiegels op te splitsen in kleinere eenheden die in serie kunnen worden vervaardigd – indien niet om economische redenen, dan toch omwille van het vervoer. Bestaan er überhaupt vliegtuigen die groot genoeg zouden zijn?

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen