Wärtsilä sluit productielocaties in Drunen en Zwolle

Nieke Roos
Leestijd: 1 minuut

De Finse fabrikant van scheepsmotoren Wärtsilä wil zijn productievestigingen in Drunen en Zwolle sluiten. De Brabantse locatie bouwt onder meer propellers, de Overijsselse maakt onderdelen. In totaal verdwijnen hiermee 570 van de 1561 banen bij Wärtsilä in Nederland. De Finnen hebben besloten de Drunense propellerfabricage te verplaatsen naar China, waar de maritieme markt nog sterk groeit. Verder verhuizen de gietactiviteiten naar China en Spanje, de productie van marine- en speciale toepassingen naar Noorwegen en de assemblage van stuwmotoren naar Italië. Zwolle moet dicht door een wereldwijde overcapaciteit in de machinebouw.

In Nederland gaat Wärtsilä focussen op de R&D van voortstuwingssystemen en op serviceactiviteiten zoals klanttrainingen. In de omgeving van Drunen zal het een Propulsion Technology & Services Centre vestigen, dat onderzoek en ontwikkeling combineert met engineering, automatisering, fabricagetechnologie en dienstverlening. Daarnaast opent het bedrijf binnenkort een wereldwijd distributiecentrum voor reserveonderdelen in Kampen.

De sluiting van de Nederlandse productielocaties is onderdeel van een bedrijfsbrede reorganisatie, ingegeven door een forse terugloop in het aantal orders. In thuisland Finland stopt Wärtsilä met de fabricage van zijn W20-motoren om deze onder te brengen bij de bestaande faciliteiten in China. In Italië en Noorwegen is de fabrikant het afgelopen jaar al begonnen het aantal tijdelijke en externe arbeidskrachten te verminderen. De ingrepen kosten in totaal veertienhonderd banen en 140 miljoen euro. Ze moeten een jaarlijkse besparing opleveren van 80 tot 90 miljoen.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.

Gerelateerde artikelen