Wageningse paprikaplukker getest in Belgische kas

Alexander Pil
11 april 2017

Eind maart heeft het Sweeper-team van onder meer Wageningen University & Research tests uitgevoerd met de oogstrobot voor paprika’s, in de kas bij het Proefstation voor de Groenteteelt te Sint Katelijne-Waver in België. De proeven werden voornamelijk uitgevoerd voor het opnemen van beelden van paprika’s die kunnen worden gebruikt voor het verbeteren van de algoritmes voor beeldverwerking en het plannen van de aanvliegroute van de robot.

Doel van het Sweeper-project is de ontwikkeling van een robotsysteem voor het automatisch oogsten van paprika’s. Er werken verschillende internationale partners aan dit project met elk hun eigen expertise. Wur is vooral verantwoordelijk voor het testen en verbeteren van de hardware en software van de robot. Het Proefstation voor de Groenteteelt te Sint Katelijne-Waver voert binnen Sweeper proeven uit voor het aanpassen van het teeltsysteem voor automatisch oogsten.

Tijdens de recente tests zijn vooral data opgenomen waarmee de algoritmes van detectie voor rijpheid van de paprika’s robuuster en beter kunnen worden gemaakt. Daarnaast worden de camerabeelden gebruikt voor het verbeteren van de algoritmes die de aanvliegroute moeten berekenen. Daarmee zal de robot de vruchten gaan benaderen zonder deze te beschadigen. De komende tijd zullen deze verbeteringen worden doorgevoerd. In de zomer staan er weer praktijktests gepland in een Nederlandse kas.