Wageningen, Eindhoven en Utrecht steken knappe koppen bij elkaar

Jessica Vermeer
8 oktober 2019

Wageningen University & Research (WUR) gaat nauw samenwerken met de TU Eindhoven, de Universiteit Utrecht en het Universiteit Medisch Centrum Utrecht. De besturen willen rond de jaarwisseling een samenwerkingsovereenkomst tekenen. Elke partner draagt de komende vier jaar anderhalf miljoen per jaar bij, wat neerkomt op een gezamenlijke investering van 24 miljoen euro.

De universiteiten hebben drie onderwerpen vastgesteld waarop ze willen experimenteren met intensieve samenwerking: kunstmatige intelligentie, moleculaire levenswetenschappen en onderwijs. De TUE, die honderd miljoen uittrekt voor het Eindhoven Artificial Intelligence Systems Institute (EAISI), heeft veel fundamentele expertise op ai-gebied. WUR heeft kennis van de toepassing in agrofood en omgeving. Utrecht focust op gezondheid en chemie.

Foto: WUR

In het onderwijs willen de partners samenwerken op het gebied van datascience. De opleidingen van de afzonderlijke universiteiten moeten beter toegankelijk worden voor studenten. Verder kijken ze naar dubbelaanstellingen, waarbij medewerkers een aantal dagen per week bij een van de partners zitten. In maart 2020 willen ze een meeting organiseren waarin de wetenschappers de inhoudelijke samenwerking verder verkennen.