Waarom het nu een goed moment is om gebruikte installaties te verkopen

Alexander Pil
14 maart 2022

De machinebouw en installatietechniek is op dit moment niet in staat aan de grote vraag te voldoen vanwege knelpunten in de levering van de grondstoffen onder meer door corona. Het gevolg: de markt van gebruikte machines is booming. Voor bedrijven die hun gebruikte machines willen verkopen, is dit een veelbelovende kans. Wie zijn afgeschreven of overtollige installatie nu verkoopt, krijgt een goede prijs en een soepele verkoop. Dat zegt veilinghuis Surplex.

Wie succesvol door de crisis wil komen, moet flexibel zijn. De verwerkende sector gebruikt de coronatijd dus als een kans om te herstructureren. Daar hoort ook het upgraden van het machinepark bij. De machinebouw en installatietechniek is echter niet in staat tijdig aan de toenemende vraag te voldoen. Dit komt doordat de volledige orderportefeuilles van de branche als gevolg van de pandemie wereldwijd te kampen hebben met knelpunten in de levering. Niet alleen ontbreken de materialen, maar ook de logistiek worstelt. Het tekort aan goederen stuit op het tekort aan containers. Verwacht wordt dat de situatie niet voor het tweede en misschien zelfs pas in het derde kwartaal van 2022 zal verbeteren.

Dus wie nu een nieuwe machine wil kopen, moet geduld hebben. Wie daar niet op kan wachten, beproeft zijn geluk op de markt van gebruikte machines. Dat merkt Surplex. In februari bijvoorbeeld hield het een tweedaagse veiling van meer dan duizend artikelen van een gerenommeerde orgelbouwer. 1599 potentiële kopers uit 73 verschillende landen hebben zich voor deze veiling ingeschreven. Dat is een nieuw Surplex-record. Maar Surplex ziet ook een recordvraag op andere industriële veilingen. Aan verkoopzijde kan hier meer dan ooit van worden geprofiteerd.

De grote vraag naar machines van hoge kwaliteit vormt de basis voor een veelbelovende verkoop. Wie zijn niet meer gebruikte activa in budget wil omzetten, stuit op een dankbare markt. De hamerprijzen overtreffen dan ook vaak de verwachtingen van de verkoper.