Waarom hebben we deze eis en waarom heeft die deze waarde?

Cees Michielsen
Leestijd: 3 minuten

High Tech Institute-trainer Cees Michielsen belicht een handvol trends op het gebied van systeemrequirementsengineering. Deze keer: traceerbaarheid.

In de kern is het idee van traceerbare requirements echt cool: in staat zijn om top-down een requirement te volgen van zijn creatie tot zijn implementatie en de andere kant op, bottom-up van zijn implementatie tot zijn oorsprong. De meeste leerboeken geven goed uitziende diagrammen en tabellen die tonen hoe requirements zijn verbonden met andere requirements en testgevallen. Helaas hebben deze diagrammen en tabellen weinig te maken met de dagelijkse praktijk.

Systeemvereisten volgen de principes van systeemengineering. Neem een sluis in een kanaal. Op systeemniveau zal er een eis zijn die stelt dat de sluis het mogelijk moet maken dat boten stroomopwaarts en stroomafwaarts door het kanaal kunnen varen. Hoe moeten we dit uitsplitsen als we nog niet hebben besloten hoe we het probleem moeten oplossen, of in requirements-terminologie: hoe kunnen we aan deze eis voldoen?

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.