Waarom ASML tegen 2030 een omzet van 50 miljard kan halen

Een explosie van 5G-toepassingen in de edge en het streven naar technologische soevereiniteit zouden de omzet van ASML aan het einde van het decennium tot 50 miljard euro kunnen verhogen.

Paul van Gerven
6 oktober 2021

Topman Peter Wennink deed onlangs op het investeerdersevenement van zijn ASML twee overlappende voorspellingen. Ten eerste: de omzet van het bedrijf groeit naar 24 tot 30 miljard euro in 2025. En ten tweede: de omzet stijgt in de periode 2020-2030 met zo’n 11 procent. Alles bij elkaar, afhankelijk van of je de laagste of hoogste schatting kiest voor 2025, betekent dit dat de omzet van ASML in 2030 minstens 40 miljard euro zal bedragen, en mogelijk zelfs de 50 miljard haalt. Vorig jaar werd een omzet van bijna 14 miljard euro geboekt en dit decennium ligt dus een verdrievoudiging van de omzet in het verschiet.

Wennink legde in zijn presentatie uit wat deze nogal spectaculaire groei drijft, hoewel zijn voorspellingen niet veel verder gingen dan 2025. Hij zei wel dat er geen reden is waarom de geschatte gemiddelde jaarlijkse groei van 7,4 procent voor de periode 2015-2025 voor de halfgeleiderindustrie niet tot 2030 zou kunnen doorgaan.

Bakken met data

Waar komt het optimisme vandaan? Een belangrijke groeimotor is het feit dat de genetwerkte wereld nog maar net uit de startblokken is. Aan de ene kant zijn er de devices. Onze smartphones en laptops krijgen gezelschap van door slimgemaakte apparaten, geavanceerde verkeerssystemen, sensornetwerken en talloze andere toepassingen. ‘Tienduizenden bedrijven proberen nieuwe diensten te creëren’, zegt Wennink. Volgens de International Data Corporation (IDC) zal het aantal verbonden apparaten in 2025 wereldwijd zijn gegroeid van 40 naar 350 miljard.

Veel daarvan kunnen prima zonder geavanceerde halfgeleiders. Een sensornode heeft bijvoorbeeld typisch een AD-omzetter, energiebeheer, RF en een microcontroller voor voorbewerking nodig. Deze functies kunnen gemakkelijk worden afgehandeld met oudere chipgeneraties. Vandaar de explosie van de vraag naar minder geavanceerde halfgeleiders, die, zo erkende Wennink, ASML heeft overrompeld.

Aan de andere kant is er de cloud. Al die apparaten genereren bakken met data – 175 zettabyte in 2025, volgens IDC. Dat vereist enorme hoeveelheden opslagcapaciteit en (ai-)processoren om alles door te rekenen. Daartussenin zit 5G, dat de uitwisseling van gegevens tussen de cloud en de intelligente edge en/of de mens vergemakkelijkt. Naarmate 5G dit decennium wordt uitgerold, zal het steeds meer edge-applicaties mogelijk maken. ‘We blijven gewoon groeien. We zijn net begonnen’, zegt Wennink.

Rationeel

Een andere factor die de groei van ASML stimuleert, is het wereldwijde streven naar technologische soevereiniteit. Bovenop de investeringen van de industrie van 150 miljard dollar per jaar, schat ASML dat overheden nog eens 150 miljard dollar opzij hebben gezet om lokale halfgeleideractiviteiten, met name productiefaciliteiten, te ondersteunen. Volgens Wennink heeft de industrie dat soort investeringen hard nodig. ‘Onze industrie, ASML en zijn klanten, heeft de benodigde capaciteit structureel onderschat’, herhaalde de ceo eerdere opmerkingen.

Met een verwachte gemiddelde jaarlijkse groei van 7,4 procent zou de halfgeleidermarkt in 2030 verdubbelen ten opzichte van 2020. Bron: ASML

Wennink gaf toe dat de investeringsgolf zou kunnen leiden tot overcapaciteit en/of cycliciteit. Dat vormt echter geen groot risico, omdat het gevestigde spelers zijn die uitbreiden. ‘Hoe je het ook bekijkt, ze zullen rationeel zijn. Ja, we zullen waarschijnlijk wat cycliciteit hebben, maar het zal onder controle worden gehouden.’

Bijhouden

Samen zullen de groei van eindmarkten en de technologische soevereiniteitsambities de wafercapaciteit in de periode 2020-2025 jaarlijks met gemiddeld 5,2 procent verhogen. Dit stimuleert de vraag naar waferfabmachines (wfe), waarbij de investeringen van chipproducenten in 2017-2025 jaarlijks met gemiddeld 5,9 procent groeit. De lithografie-uitgave, die uitkomt op 13,8 procent, overtreft de wfe-investering met meer dan een factor twee. Ter vergelijking: in 2018 voorspelde ASML een groei van de wfe- en lithocapex op respectievelijk 3,5 en 7,5 procent.

De vraag naar extra wafercapaciteit zal deels worden opgevangen door de productiviteit van ASML-systemen te verhogen. Maar dat zal lang niet genoeg zijn. In vergelijking met 2020 zal ASML de komende vijf jaar ook de jaarlijkse productiecapaciteit moeten verhogen met 50 procent voor duv-systemen en met 100 procent voor euv-systemen. De verkoop van meet- en inspectieapparatuur, evenals service- en veldopties zal waarschijnlijk volgen.

De markt zal dit decennium dus geen probleem zijn voor ASML. De uitdaging is om bij te blijven.