Waarom ASML dit jaar niet vol gas geeft op euv

Paul van Gerven
Leestijd: 3 minuten

ASML maakt dit jaar niet gebruik van zijn volledige productiecapaciteit voor euv-scanners, ook al staan klanten te springen. Hoe zit dat?

Er zijn momenteel slechtere markten dan euv-lithografie. Vorig jaar steeg de omzet van ASML uit de verkoop van euv-systemen met bijna 60 procent, tot 4,5 miljard euro, of 32 procent van de totale omzet. Volgend jaar verwacht de Veldhovense machinebouwer nog eens 28 procent meer inkomsten uit euv-systemen, en komt de teller op 5,8 miljard euro. Toch had dat aantal hoger kunnen zijn – misschien wel bijna nog een miljard hoger.

Dat moet toch iets met corona te maken hebben? Hoewel de operationele problemen en verstoringen van ASML in de toeleveringsketen grotendeels zijn weggewerkt, is er nog steeds veel onzekerheid over de eindmarkten en de wereldeconomie als geheel. De halfgeleiderindustrie heeft crisisjaar 2020 weliswaar goed doorstaan, maar toch zou je denken dat de honger naar de meest geavanceerde chips – en dus naar de machines die nodig zijn om ze te produceren – op een gegeven moment een klap moet krijgen.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.