Waarom agile ertoe doet

Jan Bosch
Leestijd: 3 minuten

Onlangs kreeg ik een e-mail met de vraag waarom we agile belangrijk zouden moeten vinden als het hele productontwikkelproces, inclusief mechanica en elektronica, wordt afgemeten in jaren en volledig via het watervalmodel verloopt. De vraag verraste me. Ik werk nu bijna twee decennia met agile-methodes en voor mij is het een gegeven dat snelle feedbackloops beter zijn dan langzame.

Maar toen ik er even over nadacht, realiseerde ik me dat de vraag is gebaseerd op een paar aannames die samenhangen met onze overtuiging dat we goed kunnen voorspellen. De eerste aanname betreft ons vermogen om de productrequirements maanden, kwartalen of zelfs jaren van tevoren precies te kunnen voorspellen. In veel industrieën waar producten mechanische en elektronische componenten bevatten, vereist de productiepijplijn lange doorlooptijden. Daarom worden de producteisen lang voor aanvang van de productie geformuleerd. Die eisen evolueren echter voortdurend als gevolg van nieuwe technologieën, veranderingen in de klantenwensen, bewegingen van de concurrentie, enzovoort. Een vuistregel in software zegt dat de requirements met 1 procent per maand veranderen – een zeer conservatieve schatting als je het mij vraagt.

Dus, hoe te reageren op die constant veranderende eisen? Er zijn twee benaderingen: of je gaat voor flexibiliteit en reageert continu op veranderingen, of je verzet je tegen elke aanpassing, verwerpt alles dat je kunt en accepteert met tegenzin alleen de veranderingen die je echt niet kunt negeren. Het resultaat van deze laatste benadering is natuurlijk een inferieur product omdat het is gebaseerd op de inzichten van jaren geleden.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.