Waarom 2023 een moeilijk jaar blijkt voor Barco
Na het succesjaar 2022 hangen er opnieuw donderwolken boven Barco, de Belgische fabrikant van beeldschermen. Omzetcijfers vallen tegen, de Chinese markt groeit traag en de aandelenprijzen kelderen. Tegelijk worstelt co-ceo Charles Beauduin met gezondheidsproblemen. Wat brengt de toekomst voor de Belgische industriële trots?
‘Elk bedrijf gaat door hoogtes en laagtes, en Barco zit nu eerder laag’, geeft co-ceo Charles Beauduin toe in een interview aan De Tijd. ‘En omdat op de beurs alles omlaaggaat, krijg je er bij het minste slechte nieuws nog een uppercut bij. We zullen wel zien.’

Aan de basis van de slechte resultaten ligt de Chinese markt. Dat moest een belangrijke groeimarkt worden voor Barco in 2023, maar zwakke prestaties in het land zorgen ervoor dat het Belgische bedrijf in de klappen deelt. Barco moest zijn omzetprognose al tweemaal bijsturen dit jaar, en mikt op een vlakke groei tegenover 2022. Aan het begin van het jaar was de prognose nog een stijging van 10 à 15%. De winstmarge, die aanvankelijk minstens 14% moest bedragen, wordt nu bijgesteld naar rond de 14%.
‘China is een opdoffer’, zegt Beauduin aan De Tijd daarover. ‘We hebben ons daar dit jaar volledig in misrekend. We hadden gedacht dat China, net zoals de rest van de wereld, een postcovidboom zou kennen. Dat is niet gebeurd. Waarom weet ik ook niet, maar we zijn niet de enigen die dat niet zagen aankomen. Ook de Chinese overheid is daardoor verrast.’
Daarbovenop komt het bedrijf ook in Noord-Amerika in de problemen. ‘We hebben een omzetwaarschuwing gegeven omdat we het nu ook zien vertragen in Noord-Amerika, met name in de tak Healthcare, wat we nog niet zagen in het vorige trimester. De bedrijven daar voelen zich ongemakkelijk over de conjunctuur. Of dat te wijten is aan China of aan stijgende rentevoeten laat ik in het midden’, stelt Beauduin.
Crisis en herstel
Het beursgenoteerde Barco, met hoofdvestiging in Kortrijk, bestaat al sinds 1934. Het bedrijf bouwt vooral beeldschermen en displays. Daarmee bedienen ze markten als medische beeldvorming, hybride vergaderingen en projectoren voor bioscopen. Barco werkt voor drie grote segmenten: healthcare, enterprise en entertainment, waarvan de laatste de grootste is, met 399 miljoen euro aan sales in 2022. In dat jaar stelde Barco zo’n 3300 personen tewerk, met productie- of r&d-vestigingen in tien landen.
De voorbije jaren zag Barco veel ups-and-downs. Covid-19 was een moeilijke periode voor het bedrijf, aangezien heel wat van haar markten opdroogden. Bioscopen moesten sluiten, de gezondheidszorg moest investeringen uitstellen en thuiswerken maakte bedrijfs-displays tijdelijk overbodig. In 2022 kwam er echter herstel. De omzet steeg naar 1,06 miljard euro, vergeleken met 804 miljoen euro in 2021. De EBITDA steeg van 59 miljoen euro in 2021 naar 127 miljoen euro in 2022.
Barco ging dus met vertrouwen 2023 in. ‘We gaan ervan uit dat China in het tweede kwartaal weer op volle toeren draait’, stelde co-ceo An Steegen nog in februari aan De Tijd. ‘Het Chinese herstel is voor ons in 2023 absoluut een groeiopportuniteit.’
‘70.000 van de 200.000 cinema’s ter wereld liggen in China. Dat is een enorm belangrijke markt voor ons’, vervolgde ze. ‘Ik ben blij dat we daar goed gepositioneerd zijn om op het herstel mee te surfen.’
Ziekte
An Steegen werd samen met Charles Beauduin co-ceo in 2021. Steegen werkte eerder bij Umicore, IBM en Imec. Beauduin daarentegen is vooral bekend als ceo van textielmachinefabrikant Vandewiele, een functie die hij nog steeds vervult. Het duo legt sinds hun aantreden de nadruk op reorganisatie en meer interne innovatie.
Tegen de zomer werd het voor Barco echter duidelijk dat de voorspelde groei er niet ging komen. Na de publicatie van zijn halfjaarresultaten ging het aandeel van het bedrijf meer dan 16% onderuit, de zwaarste daling sinds de economische crisis van 2008.
De gezondheidsproblemen van Beauduin dragen bij aan die onzekerheid. Hij was in het voorjaar uitgeschakeld, maar komt nu terug op de voorgrond om de slechte resultaten te kaderen. Aan De Tijd vertelt hij dat zijn focus nu bij Barco ligt, waar hij opnieuw halftijds begint te werken. Bij Vandewiele nemen bestaande directieleden zijn taken over. Hij zal ook geen nieuwe mandaten bij werkgeversorganisatie Voka meer opnemen.
Volgens Beauduin blijft er een lichtpuntje: dat Barco toch een EBITDA-marge van minstens 14% hoopt te behalen. ‘Daarvoor moet eerst de volgende generatie producten op de markt komen’, stelt hij aan De Tijd. ‘Voor volgend jaar gaan we uit van minstens 14 procent, maar het is koffiedik kijken of er een recessie komt of een zachte landing van de economie.’