Waar staan we met exoskeletten voor fysiek zwaar werk?

Alexander Pil
Leestijd: 2 minuten

Exoskeletten spreken voor veel mensen tot de verbeelding. Met de technologie zouden we onszelf sterk en onvermoeibaar kunnen maken. TNO doet onderzoek naar de effectiviteit van exoskeletten en maakte op basis van eigen en andere onderzoeken de stand van zaken op. Het position paper ‘Exoskeletten voor fysiek zwaar werk’ geeft een overzicht van waar we nu staan. Daaruit blijkt dat exoskeletten kunnen helpen om de fysieke belasting te verlagen, maar dat er voor gebruik in de praktijk nog wel wat haken en ogen aan zitten.

Het position paper geeft een overzicht van de verschillende typen exoskeletten die op dit moment beschikbaar zijn, de techniek en de toepassing ervan. Op basis van onderzoeken naar de effectiviteit van de exoskeletten wordt antwoord gegeven op de vraag of exoskeletten daadwerkelijk de fysieke belasting kunnen verlagen en klachten kunnen voorkomen.

Maar voor toepassing in de praktijk is meer nodig dan effectiviteit. Daarom wordt ook de acceptatie en beleving van exoskeletten meegenomen: wat zijn voordelen en nadelen van exoskeletten? Hoe worden exoskeletten in de praktijk toegepast? Hieruit volgen aandachtspunten voor de verdere ontwikkeling en implementatie van exoskeletten.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.