Waar laat je de data?

Angelo Hulshout
Leestijd: 4 minuten

Angelo Hulshout heeft een ambitieus plan om fabrieken efficiënter te maken met behulp van Smart Industry-technologieën als het internet of things, cloud en machine learning. In Mechatronica&Machinebouw rapporteert hij over de voortgang van zijn inspanningen.

Voor machinebouwers, maar ook voor gebruikers van machines in een Smart Industry-omgeving, is het belangrijk om data te verzamelen. Die data is tenslotte de basis voor analyse en verbetering van het gedrag en gebruik van de systemen. Data verzamelen uit een machine of productielijn lijkt dus een goed idee, maar er zitten nogal wat haken en ogen aan.

Niet klakkeloos

Niet alles is bijvoorbeeld relevant voor wat we willen bereiken. De uitdaging zit erin te bepalen wat belangrijk is en wat niet, en alleen uit de machine te halen wat nodig is. Dat is niet triviaal; er zijn altijd correlaties tussen variabelen in een systeem, maar klakkeloos alles verzamelen is daarvoor niet de oplossing. Zeker niet als we voor de analyse machine learning-technieken gebruiken. Het is heel leuk om een model te maken met veel features, maar het doorrekenen daarvan kost tijd en computerkracht die we wellicht beter kunnen inzetten.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.