Waar is morgen je job?

Marc Engels is directeur van FMTC.

Leestijd: 2 minuten

Picanol presenteert schitterende resultaten. Bij Atlas Copco draait de productie op volle toeren. De crisis is voorbij, maar toch waart haar geest rond in de bedrijven. Alles moet effici√ęnter en de vraag wordt gesteld: kan productontwikkeling niet goedkoper?

Velen kijken voor het antwoord naar het oosten. Er komen daar steeds meer goed opgeleide ingenieurs beschikbaar en ze zijn niet duur. Een volgende domino valt. Na de productie wordt bij mechatronicabedrijven nu ook massaal ontwikkelwerk verplaatst naar India en China. Recentelijk merkte een engineeringmanager op dat zijn management van mening was dat je alle problemen kunt oplossen door in het Verre Oosten ingenieurs per kilo in te kopen.

Productontwikkelcentra zijn echter cruciaal voor de innovatie in de mechatronicasector. Succesvolle innovatie vereist immers een vlotte doorstroming van onderzoek tot aan de productie. Productontwikkeling speelt een scharnierrol tussen onderzoek en productie.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.

Gerelateerde artikelen