Waalse startup pioniert met innovatieve micromotoren

Alexander Pil
26 oktober 2020

Mirmex Motor heeft een nieuwe methode ontwikkeld om spoelen van elektrische micromotoren te fabriceren. De systeempjes worden aangedreven door flexibele printplaten in plaats van klassieke, elektrische spoelen van koperdraad. Dat maakt ze tot 50 procent compacter en 70 procent krachtiger, aldus de Belgische startup. Ook kunnen ze tien keer sneller worden gemonteerd.

Foto: Mirmex Motor

Dankzij zijn vernieuwende spoel, die ontworpen is met behulp van artificiële intelligentie, zijn Mirmex-motoren lichter en efficiënter dan de huidige modellen op de markt. Ze worden gebruikt in industriële en chirurgische precisiegereedschappen, actieve protheses, de ruimtevaart en robotica. Het bedrijf ontwikkelde een ai-toepassing die het ontwerp van de motoren volledig aanpast volgens de behoeften van de klant. In combinatie met een vereenvoudigde productie kan Mirmex Motor de fabricage voltooien in slechts enkele weken. Met koperen spoelen was dit tot dusver onmogelijk.

De technologie van Mirmex Motor is van toepassing op met name tandeloze motoren met permanente magneet, of deze nu als synchrone of als sleufloze, borstelloze gelijkstroommotor (SBLDC) worden gebruikt. Deze toestellen bestaan al veertig jaar en kenden sindsdien weinig vernieuwing, ook omdat het ontwerp en de fabricage van traditionele spoelen buitengewoon complex zijn. Met zijn innovatie speelt Mirmex Motor in op de vraag van gebruikers naar sterkere prestaties en een compactere vormfactor.

‘Micromotoren vind je tegenwoordig overal, van drones tot chirurgische toestellen en robots. Tot vandaag zijn de prestaties van deze motoren volledig afhankelijk van hun koperen spoelen’, zegt Bruno Dehez, chief scientific advisor bij Mirmex Motor. ‘Hun wikkelingen zijn bijzonder lang en het is niet eenvoudig om een optimaal resultaat te verkrijgen. Veel spoelen worden nog met de hand geassembleerd in de prototypefasen.’

Mirmex-cto François Baudart vult aan: ‘In het verleden werden productiemachines van spoelen gebruikt voor één bepaald type spoel of voor één enkele toepassing. Dat vertraagt prototyping en de fabricage waardoor het duur en weinig flexibel is, terwijl micromotoren net bedoeld zijn voor processen waar innovatie essentieel is.’

Flexibele printplaten

Mirmex Motor maakt zijn spoelen op een volledig andere manier. In plaats van de koperdraden een voor een op te winden, creëert het bedrijf unieke spoelpatronen, die worden geprint op flexibele strips of printplaten. Het ontwerpt deze eigen patronen volledig geautomatiseerd met behulp van slimme algoritmes. De uiteindelijke spoel hangt af van het gebruik, de omgeving en de beperkingen zoals de vormfactor van de motor. De software van Mirmex Motor werkt per geval de beste compositie uit.

Wanneer de printplaat wordt opgerold, overlappen de lagen elkaar en vormen ze een elektrische motorwikkeling. Dankzij de nieuwe curves die gevormd worden, liggen de prestaties ver boven de concurrentie, claimt het bedrijf. Door de grootte, het ontwerp, de dikte of de onderlinge verbindingen van geleiders te variëren, kan Mirmex Motor de prestaties van de micromotoren verder verhogen.

Deze nieuwe technologie is het resultaat van zeven jaren onderzoek dat begon aan de UC Louvain en uiteindelijk verankerd werd in een universitaire spin-off. Vorig jaar haalde Mirmex Motor bij lokale investeerders en de Europese Commissie respectievelijk geld en subsidies op, goed voor enkele miljoenen euro’s. Mirmex Motor heeft vandaag al een productiecapaciteit van 100 duizend spoelen per jaar.