VUMC zet stappen richting goedkope bioprinter

Erik Knol, Micha Paalman, Jelle Boomstra
Leestijd: 6 minuten

Het printen van 3D-structuren die mede bestaan uit organische materialen is sterk in opkomst. De techniek biedt perspectieven om weefsel of zelfs organen te printen en klinisch toe te passen. Het VU Medisch Centrum wil wetenschappelijk onderzoek op dit vlak versnellen via een doorontwikkeling van de bestaande opensource 3D-printer Ultimaker naar een goedkope bioprinter. Het ontwikkelproject is gestart in samenwerking met Protospace, de Hogeschool van Amsterdam en de Leidse Instrumentmakersschool.

Het gecontroleerd 3D-printen van structuren die gedeeltelijk bestaan uit organische materialen is bezig aan een opmars. De afgelopen jaren zijn er verschillende bedrijven ontstaan die dergelijke bioprinters aanbieden zoals het Duitse Envisiontec met zijn 3D-Bioplotter. Een ander voorbeeld is het Amerikaanse Organovo met zijn Novogen-systeem, dat met bio-inkt driedimensionale weefselstructuren opbouwt in laagjes watergebaseerde gel (hydrogels). Een druppel bio-inkt kan daarbij tienduizenden cellen bevatten. Dergelijke innovatieve en kostbare bioprinters worden vooralsnog ingezet bij wetenschappelijk en toegepast onderzoek naar tissue engineering en bioprinting.

Globaal gezien zijn er drie basistechnieken om driedimensionale constructies te creëren met organisch materiaal. Inkjetgebaseerde bioprinting is bijna vijftien jaar geleden ontstaan en lijkt het meest op de gebruikelijke 3D-printtechnieken. Hierbij worden – net als bij de Novogen-printer – met behulp van een verplaatsbare printkop levende cellen en ander biomateriaal in de vorm van gerichte druppels (de bio-inkt) aangebracht in een hydrogel. Deze techniek maakt het mogelijk om enkele cellen en druppels bestaande uit duizenden levende cellen te printen door parameters zoals concentratie aan cellen in de bio-inkt, omvang van de druppels, printresolutie en diameter van de nozzle in de printkop te variëren.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.