VS willen ASML’s leveranties aan China verder afknijpen

Paul van Gerven
10 maart 2021

ASML krijgt mogelijk te maken met nieuwe door de VS opgelegde exportbeperkingen naar China. In een vorige week gepubliceerd rapport beveelt de Amerikaanse National Security Commission on AI aan dat de VS, Japan en Nederland gezamenlijk een beleid gaan voeren waarin exportvergunningen voor halfgeleiderfabricagemachines in principe niet worden verleend. De commissie doelt in het algemeen op tools die in staat zijn 16-nanometerchips of geavanceerder te maken, en meer in het bijzonder euv- en ArF-immersie-apparatuur.

ASML krijgt wellicht toch te lijden van de handelsoorlog tussen de VS en China. Foto: ASML

Momenteel wordt alleen de levering van euv-scanners aan Chinese bedrijven tegengehouden. Na Amerikaanse diplomatieke druk besloot de Nederlandse regering in 2019 de exportvergunning niet te verlengen. Sindsdien wordt verlenging onderzocht, maar gezien het feit dat er geen deadline is voor deze procedure, werd algemeen verondersteld dat de licentie voor onbepaalde tijd in de ijskast was gezet. Nu lijkt het erop VS de beperking willen uitbreiden met duv-immersieapparatuur.

Als dat gebeurt, zouden de activiteiten van ASML wel eens te lijden kunnen krijgen onder de technologieoorlog tussen de VS en China. Tot nu toe zijn de financiële gevolgen nihil geweest, omdat de enige euv-scanner die werd besteld door China’s meest geavanceerde foundry, SMIC, uiteindelijk werd verkocht aan een andere klant. Het is minder zeker dat er ook vervangvraag zal zijn voor elke immersiescanner die ASML niet aan een Chinese chipfabrikant mag verkopen.

Vorig jaar bedroeg de omzet van ASML uit de verkoop van systemen in China 1,9 miljard euro, of 13,2 procent van de totale omzet. Dat is een aanzienlijke markt, maar het is onduidelijk in welke mate die zou worden beïnvloed door een ‘immersieverbod’, aangezien ASML’s omzet in China deels tot stand komt door verkoop aan niet-Chinese bedrijven die in China produceren. Bovendien verkoopt ASML ook droge ArF-, KrF- en i-line-apparatuur.

ASML wilde geen gedetailleerde salesgegevens over China verstrekken.