VS pushen Nederlandse regering om export duv-machines naar China te verbieden

Paul van Gerven
6 juli 2022

De regering-Biden probeert de Nederlandse regering te overtuigen om duv-lithografieapparatuur op te nemen in het exportverbod naar China, stelt een Bloomberg-rapport. De kwestie werd ongeveer een maand geleden besproken tijdens een reis van de Amerikaanse onderminister van Handel, Don Graves, naar Nederland. Graves bezocht het hoofdkantoor van ASML en had een ontmoeting met topman Peter Wennink.

Foto: ASML

De diplomatieke druk van de VS zou niet als een verrassing moeten komen. Na China afgesneden van ASML’s euv-apparatuur, publiceerde de Amerikaanse National Security Commission vorig jaar aanbevelingen voor apparatuur voor de productie van halfgeleiders die ‘op het 16nm-knooppunt en lager, met name euv-apparatuur en ArF-immersielithografieapparatuur’.

Meer recentelijk verscheen een rapport waarin de VS overwegen aanvullende sancties op te leggen aan SMIC, de grootste foundry van China. De verkoop van Amerikaanse halfgeleideroutfits zoals Applied Materials en Lam Research aan SMIC is al beperkt.

In China gevestigde faciliteiten, gerund door binnenlandse of buitenlandse bedrijven, zijn volgens Bloomberg goed voor 14,7 procent van ASML’s 18,6 miljard dollar omzet in 2021. Deze inkomsten zijn afkomstig uit de verkoop en ondersteuning van duv-apparatuur, wat, moet worden opgemerkt, een vrij brede categorie is. Het omvat geavanceerde immersiesystemen en droge ArF- en KrF-apparatuur.