VS bevestigt druk op Nederland om export van euv-scanner te blokkeren

Paul van Gerven
20 januari 2020

De Amerikaanse ambassadeur in Nederland, Pete Hoekstra, heeft bevestigd dat zijn land heeft geprobeerd de Nederlandse regering te overtuigen de verkoop van euv-scanners aan China te blokkeren. ‘Wij geloven dat dit een buitengewoon gevoelige technologie is, die op bepaalde plaatsen niet thuishoort’, vertelde Hoekstra aan Het Financieele Dagblad. Hij heeft niet gespecificeerd welke risico’s kunnen worden geassocieerd met euv-lithografie, maar naar verluidt is de VS bezorgd over de veiligheid.

Foto: ASML

Eerder waarschuwde de Chinese ambassadeur Xu Hong dat het blokkeren van de verkoop de relatie tussen China en Nederland zou kunnen schaden. ‘We willen niet dat Nederlanders onder Amerikaanse druk bezwijken. Als dat zou gebeuren, zou dit de relatie tussen onze landen negatief beïnvloeden’, aldus Xu in FD.

Ondertussen hebben Nederlandse politici, waaronder premier Rutte, geprobeerd de buitenlandse druk te verminderen. ‘Ons land neemt zijn eigen beslissingen,’ zei Rutte op de wekelijkse persconferentie. Het nemen van beslissingen lijkt echter behoorlijk wat tijd te kosten. ASML wacht sinds juni 2019 op de vernieuwde exportlicentie.