VS ‘beboeten’ Chinese zonnecellen

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

Het Amerikaanse Department of Commerce (DOC) heeft importtarieven opgelegd aan Chinese PV-fabrikanten en -exporteurs. De meeste bedrijven krijgen een opslag van 3,6 procent aan de broek. Dat percentage is gebaseerd op hoeveel ’subsidie‘ zij volgens het DOC hebben gehad van de Chinese overheid.

De PV-industrie keek nerveus uit naar de uitspraak van de Amerikaanse handelscommissie. Door een stevige prijsverhoging van zonnecellen in de VS zou de toch al spartelende industrie wel eens dieper in het moeras kunnen zinken. De kwestie is daardoor ook een splijtzwam voor Amerikaanse bedrijven: de groep die de kwestie aankaartte benadrukt eerlijke internationale concurrentie, terwijl een tegenbeweging voor de gevolgen van importtarieven vreesde.

Het lijkt vooralsnog met een sisser af te lopen. De tarieven zijn niet schrikbarend hoog – analisten gingen uit van 20 tot 30 procent – dus zal de vraag op de Amerikaanse markt waarschijnlijk niet veel afbrokkelen. Wel is onduidelijk hoe de Chinese overheid zich gaat opstellen. Reageert zij pragmatisch met een plichtmatige veroordeling? Of stuurt zij aan op een handelsoorlog, bijvoorbeeld door de export van zeldzame aardmetalen als troef in te zetten? In het laatste geval reiken de consequenties veel verder dan alleen de PV-industrie.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.