Vrouwen vinden minder makkelijk bètabaan

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

Jonge vrouwen die een hogere technische opleiding volgen, vinden minder makkelijk passend werk dan vrouwelijke leeftijdsgenoten die een andere studierichting hebben gekozen. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Het bureau onderzocht de arbeidsparticipatie van 15- tot 27-jarigen die geen opleiding meer volgen, en zocht naar verschillen tussen de geslachten, opleidingsrichting en -niveau.

Het is niet duidelijk wat het verschil veroorzaakt tussen mannen en vrouwen met een technische wo- of hbo-studie op zak. Arbeidsmarkteconoom Ronald Dekker van de Universiteit Tilburg oppert in de Volkskrant dat vrouwen misschien vaker voor minder harde technische studies kiezen, zoals bouwkunde of industrieel ontwerpen. In deze sectoren zijn momenteel weinig banen. Ook zou het kunnen dat bètavrouwen vaker opteren voor een baan buiten hun vakgebied, bijvoorbeeld omdat ze daar makkelijker parttime aan de slag kunnen.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.