Vooruitgang betekent ook afscheid kunnen (en willen) nemen

Lucas Wintjes is vicepresident Sales Factory Automation bij Bosch Rexroth.

Leestijd: 3 minuten

Een eindejaarscolumn is ideaal om te filosoferen over wat ons in de (nabije) toekomst te wachten staat – en dat wordt vaak ook een beetje van je verwacht. Maar het is ook het moment om nuchter te kijken naar wat er van de voorspellingen van een jaar geleden is uitgekomen. Om met dit laatste te beginnen: het is in ieder geval duidelijk dat het steeds moeilijker wordt om betrouwbare voorspellingen te doen. Alles gaat steeds sneller en de verrassingsfactor wordt steeds groter. Een slimme app zet in één klap een complete branche op z’n kop. Kijk naar Uber en Airbnb. Ook had niemand kunnen denken dat zoiets onbenulligs als sjoemelsoftware het voortbestaan van autoreus VW kon bedreigen. Zo snel kan het gaan.

Dat de macht en de kracht van Azië (en dan vooral die van China) opeens sterk zou afnemen, had ook niemand voorspeld. Een jaar geleden waren we nog doodsbang dat China hier alles zou opkopen en ons zou blijven overspoelen met goedkope producten waarmee onze westerse industrie het vuur nog heftiger aan de schenen zou worden gelegd. Die angst is weg. Hun groeistuipen spelen ze parten, milieutechnisch hebben ze grote problemen, de lonen schieten door het dak en hun economie maakt een pas op de plaats.

Ook weten we nu dat de economie in Europa sterker is dan we dachten. We hebben hier bijna ongemerkt een enorme inhaalslag gemaakt op technologisch vlak. De automatiserings- en mechanisatiegraad van onze industrie is de hoogste ter wereld. Bovendien is alles lekker dichtbij en kunnen we binnen de EU makkelijk met elkaar communiceren. Daarnaast hebben we nu smart industry en iot, waarmee we een volgend tijdperk ingaan van nog efficiënter produceren via nog minder schakels, dus sneller en goedkoper. Hoezo Chinese concurrentie? Misschien is het straks wel andersom.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.

Gerelateerde artikelen