Voorspellend onderhoud over 10 jaar de norm

Alexander Pil
24 maart 2021

Productiemachines worden steeds slimmer – of het nu gaat om nieuwe, slimmere systemen of om uitbreidingen op bestaande machines. Uit onderzoek in opdracht van Reichelt Elektronik blijkt: voorspellend onderhoud in de Nederlandse industrie vindt steeds meer plaats. Over tien jaar zal – volgens de respondenten – voorspellend onderhoud de norm zijn voor alle productiemachines.

Bron: Reichelt Elektronik

Het vanaf de start uitrusten met of het achteraf inbouwen van sensoren geeft bedrijven een groot aantal meetvariabelen die bij een goede evaluatie een groot voordeel kunnen opleveren. Een van deze winstgevende toepassingen in Industrie 4.0 is voorspellend onderhoud. Daarbij vindt de specifieke planning van onderhoudsactiviteiten plaats op basis van de feitelijke staat van de machines. Het onderzoek van Reichelt laat zien dat deze technologie in de Nederlandse bedrijven al op grote schaal wordt gebruikt en in de toekomst nog meer gebruikt gaat worden.

Voorspellend onderhoud wordt al door de overgrote meerderheid van de respondenten toegepast: 86 procent van de leidinggevenden bij industriële bedrijven zegt de technologie al toe te passen. Voorspellend onderhoud is niet langer een test op individuele machines. Gemiddeld wordt het proces in bijna 62 procent van de productieomgevingen toegepast. Ruim een derde (40 procent) zegt het onderhoud van de meeste machines (60-99 procent) vooruit te plannen. Als grootste voordelen van deze technologie noemden de meeste bedrijven het voorkomen van machinestilstand (41 procent) en het besparen van tijd en geld door efficiëntere productie (40 procent).

De genoemde verbeteringen leiden tot verdere investeringen. Uit het onderzoek blijkt dat 91 procent van de ondervraagden die al voorspellend onderhoud gebruiken deze technologie in de productie wil uitbreiden. Van de bedrijven die niet vooruit plannen, is 46 procent van plan om dit uit te rollen. De meerderheid (26 procent) wil deze projecten nog in 2021 uitvoeren.

De trend om later sensoren in te zetten is ook elders te zien: ruim een derde van de bedrijven (37 procent) werkt al met productiefaciliteiten die vanaf het begin met voorspellend-onderhoudsfuncties waren uitgerust. De rest (63 procent) moet enkele of alle machines nog voorzien van sensoren.