Voordelen van beeldanalyses met ai – en hoe te beginnen
Een visionsysteem met artificiële intelligentie biedt volop voordelen. IDS verlaagt de drempel om met ai uitgeruste camerasystemen toe te passen in productieomgevingen en machines.
Of het nu gaat om inkomende goederencontroles, sorteertoepassingen of kwaliteitscontroles: beeldverwerking levert waardevolle informatie op en optimaliseert processen.
IDS Imaging Development Systems biedt daarvoor niet alleen een breed scala aan camera’s met verschillende interfaces, sensoren, behuizingsvarianten, maar rust zijn producten ook uit met een compleet ai-systeem dat de mogelijke toepassingen verder vergroot. Ook voor gebruiksvriendelijkheid heeft de leverancier grote aandacht.

Veel bedrijven missen de knowhow en tijd om zich te verdiepen in kunstmatige intelligentie. Maar je kunt beter vroeger dan later onderzoeken welke mogelijkheden er zijn. Hoe doe je dat en welke voordelen biedt ai-vision voor moderne industriële faciliteiten?
Industriële camera’s voeren taken uit zoals inline kwaliteitscontroles. Op de productielijn controleren ze op afwijkingen of fouten, of ze zorgen dat de spullen kunnen worden gesorteerd. Beeldverwerkingssystemen doen dat sneller, nauwkeuriger en betrouwbaarder dan het menselijk oog werkt, omdat ze geen detail missen. Zelfs niet bij hoge snelheden.
Waarom ai nieuwe wegen opent in beeldverwerking
Industriële camera’s met kunstmatige intelligentie (ai) gaan nog een stap verder. Ze openen volledig nieuwe toepassingsgebieden die niet haalbaar zijn met conventionele beeldverwerking. Terwijl veel robots hun omgeving niet begrijpen en alleen op commando kunnen werken, stellen ai-gebaseerde systemen hen in staat om adaptief te reageren. Deze vaardigheid is bijvoorbeeld nodig bij het herkennen en verwerken van sterk variërende objecten.
Natuurproducten vertonen bijvoorbeeld een grote variatie in kleur, oppervlak, grootte, gewicht of vorm. Ai kan zo worden getraind dat deze eigenschappen betrouwbaar worden herkend, gecategoriseerd en dus ook verwerkt. Als bijvoorbeeld fruit op een lopende band moet worden gesorteerd op verschillende kwaliteitskenmerken, kunnen intelligente industriële camera’s zoals de IDS NXT-modellen Rio en Rome precies onderscheid maken tussen ‘goed’ en ‘slecht’. Dankzij interfaces zoals REST en OPC-UA zijn deze camera’s bovendien eenvoudig te integreren in systemen voor fabrieksautomatisering en kunnen zo vervolgprocessen activeren.
Anomalie? Gedetecteerd!
Hoe kan een camera worden getraind om betrouwbaar afwijkingen van de norm te herkennen als deze niet of niet volledig voorspelbaar zijn, dus bijvoorbeeld als niet alle ‘slechte’ gevallen bekend zijn? Regelgebaseerde beeldverwerking is daar niet toe in staat. Met het ai-visionsysteem IDS NXT daarentegen is zelfs deze uitdaging gemakkelijk op te lossen.
De software-update IDS NXT 3.0 biedt anomaliedetectie als derde ai-methode naast objectherkenning en -classificatie. Het is zelfs mogelijk om alleen ‘goede’ trainingsafbeeldingen te gebruiken. Bovendien zijn er in vergelijking met andere ai-methoden relatief weinig trainingsgegevens nodig. Dit vereenvoudigt de ontwikkeling van een vision-toepassing en is goed geschikt om het potentieel van ai-gebaseerde beeldverwerking voor nieuwe projecten te evalueren.

Het ai-visionsysteem IDS NXT kan snel en gemakkelijk worden bediend door elke gebruikersgroep, zelfs zonder diepgaande kennis van machinaal leren, beeldverwerking of applicatieprogrammering. Het biedt daarmee een uitstekende basis voor het intelligente gebruik van beeldverwerking. Bijzonder praktisch: in het IDS NXT Experience Kit ontvangen gebruikers niet alleen een camera en softwarelicentie, maar ook tal van accessoires.
Nieuw: pc-gebaseerde ai-vision beschikbaar dankzij DENKnet
Naast het embedded visionsysteem IDS NXT zet IDS ook de koers uit op het gebied van uitzonderlijk krachtige, ai-gebaseerde visiontoepassingen om als ai-partner alles uit één hand aan te bieden. Om deze reden hebben de Fraunhofer spin-off DENKweit GmbH en het beeldverwerkingsbedrijf IDS Imaging Development Systems GmbH de handen ineengeslagen.

Met DENKnet kan individuele beeldanalyse met toonaangevende ai-visiontechnologieën en de hoogste prestaties (pc-gebaseerd) in slechts enkele minuten worden geïmplementeerd met slechts 15 trainingsbeelden. Het systeem zorgt op de achtergrond automatisch voor de nodige stabiliteit, prestaties en de juiste technologiekeuze. De bediening via de ‘DENK VISION AI HUB’ is dus heel eenvoudig. Met de combinatie van DENKnet beeldverwerking en IDS camera’s kunnen beeldverwerkingsoplossingen met de hoogste prestaties (GPU-versneld) en kwaliteit worden gerealiseerd.
Dit artikel is een bijdrage van IDS