Volgende stap in samenwerking Fieldlab Industrial Electrification

Alexander Pil
Leestijd: 2 minuten

Vorige week heeft Plant One Rotterdam door middel van een financiële ondersteuning een vervolgstap gezet in de klantrelatie met Fieldlab Industrial Electrification (FLIE). In het fieldlab werkt TNO samen met nationale en internationale partners om industriële elektrificatie versneld in de praktijk te brengen. De sponsoring door Plant One Rotterdam is een belangrijke, volgende stap in de samenwerking die eind vorig jaar is gestart door het FLIE te vestigen op het Plant One Rotterdam-terrein. Beide partijen willen met deze samenwerking meer impact maken op de versnelling van de energietransitie.

In februari 2021 startte het FLIE met een Solution Center op de RDM-campus in Rotterdam om advies te geven aan bedrijven over financiering, regelgeving en het begeleiden van haalbaarheidsstudies. Vanaf januari 2022 is het FLIE gevestigd op het terrein van Plant One Rotterdam. Hier kunnen technologieën namelijk op industrieel relevante schaal in een praktijkomgeving worden getest en naar een hoger TRL worden gebracht dan op andere locaties. Een pilot bij het FLIE helpt om te begrijpen hoe elektriciteit kan worden gebruikt voor de verduurzaming van specifieke industriële processen. Deze vorm van testen is interessant voor industriële eindgebruikers die nieuwe technologieën willen implementeren, maar ook voor technologieaanbieders die hun innovaties willen demonstreren.

FLIE en Plant One Rotterdam delen dezelfde ambities rondom de industriële energie- en materialentransitie. ‘Het netwerk en de aanwezige kennis vullen elkaar perfect aan. Zo voorziet Plant One in de juiste infrastructuur en voorzieningen die nodig zijn voor de realisatie van de pilotprojecten. Zij bezitten aanvullende kennis en ervaring voor het opschalen van opstellingen en hebben een milieuvergunning voor breed scala aan innovaties. Tot slot is de centrale ligging in het Rotterdamse Haven & Industrieel Cluster een succesfactor’, aldus Peter van Hooft, plaatsvervangend Directeur FLIE Lab en businessdevelopmentmanager bij TNO. ‘De samenwerking gaat overigens veel verder dan het beschikbaar stellen van ruimte en utilities. We zijn heel blij met de overkoepelende vergunning, maar ook met de engineers van Plant One, die ervaren zijn in het bouwen van opstellingen – en de operators die de systemen straks gaan bedrijven.’

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.