Volgende generatie Phenom-elektronenmicroscopen aangekondigd

Pieter Edelman
2 maart 2011

Phenom-World, de verzelfstandigde onderneming voor de activiteiten rond Feis tafelelektronenmicroscopen, heeft de volgende generatie van zijn apparatuur aangekondigd. De Phenom G2 Pure is het instapmodel voor wie voor het eerst met elektronenmicroscopie aan de slag wil, met een vergroting tot vijftienduizend keer. Volgens Phenom-World is tien minuten training voldoende om ermee te kunnen werken. Het apparaat is te upgraden naar de G2 Pro, die een vergroting tot 45 duizend keer biedt. Deze microscoop is bovendien te besturen via een 19 inch aanraakscherm en beschikt over de Prosuite-software voor verwerking van de microscopische beelden.

De nieuwe generatie van de Phenom-elektronenmicroscopen kent twee varianten: het G2 Pure-instapmodel met een vergroting tot vijftienduizend keer en de G2 Pro met een vergroting tot 45 duizend keer en een aanraakscherm.

De Phenom werd in 2006 op de markt gebracht door Fei als relatief eenvoudige scanning-elektronenmicroscoop voor bijvoorbeeld scholen. In 2009 werden deze activiteiten ondergebracht in een eigen bedrijf. NTS, dat de microscopen produceert en Sioux, dat de software ontwikkelde, hebben beiden een aandeel van 40,5 procent in Phenom-World. Ook Fei heeft nog een belang.