Voka helpt Vlaamse ondernemers op digitale snelweg

Alexander Pil
24 augustus 2020

Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen, heeft in opdracht van het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen samen met Deloitte Private een ‘digitale quick scan’ ontwikkeld. Voka wil hiermee elke Vlaamse onderneming op de digitale snelweg krijgen. Deze tool helpt om in kaart te brengen hoe sterk een bedrijf is gedigitaliseerd en hoe het nog beter kan.

De coronacrisis heeft de digitalisering in een stroomversnelling gebracht, stelt Voka. ‘Bedrijven die hun werknemers niet kunnen laten telewerken, die hun transacties met klanten en bijbehorende facturen niet digitaal kunnen afhandelen en geen online etalage of webshop hebben waar potentiële kopers kunnen kijken, hinken achterop en staan voor een inhaaloperatie. Technologie kan helpen om sneller opportuniteiten te detecteren en te vermarkten. Op dat vlak liggen er nog groeikansen in Vlaanderen.’

Om Vlaamse bedrijven digitaal nog sterker te maken, hebben Voka en Deloitte Private een tool ontwikkeld: de digitale quick scan, online in te vullen op www.voka.be/digitale-quick-scan. Deze scan werd ontwikkeld binnen het Programma Ondernemerschap van Vlaio om de digitalisering van de Vlaamse ondernemingen te versnellen.

Voka noemt de quick scan is een ‘digitale 4×4’, omdat hij zich richt op vier domeinen: bedrijven kunnen de scan gratis invullen, ze kunnen hun sector vergelijken met die van sectorgenoten en andere relevante ondernemingen, ze ontvangen concrete tips om de digitale competitiviteit te versterken en krijgen advies op maat in een opvolggesprek. Deze vier domeinen worden in de scan onder de loop genomen: heeft het bedrijf een uitgeschreven strategie met betrekking tot digitale transformatie? In welke mate wordt digitalisering in de organisatie gestimuleerd? Wat is de impact van digitalisering op de relatie met klanten en leveranciers? En: is de technologische infrastructuur schaalbaar naar een next level?

Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka: ‘Door de coronacrisis is het niet te voorspellen hoe de economie er binnen enkele jaren zal uitzien. Zeker is wel dat de digitale ommekeer is ingezet. Wij moedigen elke ondernemer dan ook aan om de digitale quick scan in te vullen en nieuwe technologieën in elke businessplan in te schrijven. Enkel zo nemen we voorsprong en maken we Vlaanderen future proof. Elke Vlaamse onderneming zou deze scan moeten invullen.’