Voetbalrobottechnologie helpt gehandicapte kinderen

Pieter Edelman
29 november 2013

Een project om een voetbalmechanisme te ontwikkelen waarmee gehandicapte kinderen in een elektrische rolstoel mee kunnen spelen, heeft de K. F. Hein Stimuleringsprijs gewonnen ter waarde van tienduizend euro. Het project is een initiatief van onder meer industrieel ontwerper Boomdesign, Alten Mechatronics en De Hoogstraat Revalidatie in Utrecht. Dankzij het prijzengeld kunnen de ontwikkelaars vier in plaats van een prototypes maken.

Het project loopt al enkele maanden onder de naam ‘Laat Eline scoren’, naar de zesjarige Eline die vanwege een aangeboren hersenafwijking al haar hele leven in een rolstoel zit. Het idee ontstond door gesprekken tussen de moeder van Eline en Michiel Boom van Boomdesign.

Een belangrijk doel van het project is om een betaalbaar mechanisme te ontwikkelen, aangezien de meeste hulpmiddelen voor rolstoelen peperduur zijn. ‘Alten wil voor dit specifieke project de financiële barrière doorbreken’, zegt Heico Sandee, technisch manager van Alten, dat het systeem belangeloos ontwikkelt. Het project baseert zich daarvoor op de systemen van Tech United, het robotvoetbalteam van de TU Eindhoven, voor het vastpakken en wegschieten van de bal.