Vlakke cijfers ASML in lijn met verwachting

Paul van Gerven
18 april 2012

ASML is zoals verwacht het jaar begonnen met een vlakke omzet- en winstontwikkeling. Net als het afsluitende kwartaal van 2011 kwamen de inkomsten uit op ergens in de 1,2 miljard euro en de winst op ruim 250 miljoen. Dat is aanzienlijk lager dan de start van vorig jaar, maar 2011 was dan ook bijzonder. Chipfabrikanten waren toen bezig de achterstand goed te maken die ze hadden opgelopen nadat ze hun investeringen op een laag pitje hadden gezet naar aanleiding van de kredietcrisis.

Aan die hausse is inmiddels een eind gekomen, en dus begint ASML aan een ’normaler‘ jaar. Met een kwartaalomzet van 1,2 miljard euro presteren de Veldhovenaren overigens ruim boven het niveau van voor de kredietcrisis. Toen was negenhonderd miljoen euro per drie maanden een mooi resultaat.

Het tweede kwartaal verwacht ASML het huidige tempo vast te houden, aanvankelijk vooral gedreven door vraag van foundry‘s en IDM‘s. Later dit jaar willen geheugenfabrikanten (van zowel DRam als Nand-flash) aan een nieuwe krimpslag beginnen, waarvoor ze nieuwe machines nodig hebben.