Vlaanderen wil in Champions League voor materiaalonderzoek spelen

Alexander Pil
Leestijd: 2 minuten

Technologiefederatie Agoria, materiaalbedrijven en vijf universiteiten zijn het Strategisch Initiatief Materialen (Sim) gestart. Innovatieminister Ingrid Lieten investeert vijftien miljoen euro in het project. Belangrijk thema is materialen voor energietoepassingen zoals PV, batterijen en brandstofcellen. Het Sim zal ook onderzoek doen naar duurzame, recyclebare en lichtere materialen die essentieel zijn voor bijvoorbeeld de bouw, de luchtvaart- en voertuigindustrie.

’Deze regio heeft enkele wereldleiders in huis op het vlak van materiaaltechnologie‘, zegt Sim-voorzitter Marc Van Sande. ’Denk maar aan AGC Flat Glas Europe, Agfa, Aleris, Arcelormittal Ocas, Bekaert, Cumerio, Cytec, Nyrstar, Recticel, Solvay en Umicore. Daarnaast zijn ook heel wat kleine en middelgrote organisaties actief in de sector. De materiaalindustrie is goed voor 10,1 procent van de industriële omzet in Vlaanderen.‘

Op de vijf deelnemende universiteiten – de KU Leuven, de Universiteit Antwerpen, de Universiteit Gent, de Universiteit Hasselt en de Vrije Universiteit Brussel – werken ongeveer 1300 onderzoekers in het materialendomein. Ook Imec en Vito zijn hierin actief. Kenmerkend voor de sector is de focus op innovatie, stelt Van Sande dan ook: ’Bedrijven spenderen jaarlijks 250 miljoen euro in onderzoek en ontwikkeling. Dit onderzoek gebeurt deels in samenwerking met binnen- en buitenlandse kenniscentra. Ondanks de relatieve specialisatie van het industrieel en kennisweefsel in materiaaltechnologie stellen we vast dat er nood is aan meer samenwerking tussen universiteiten, kenniscentra en bedrijven. Bovendien worden nog te weinig onderzoeksresultaten opgepikt door de Vlaamse industrie, onder meer doordat er geen platform bestaat van waaruit die industrie de programmering van het strategisch onderzoek mee kan sturen. Ten slotte wordt Vlaanderen in binnen- en buitenland niet echt gepercipieerd als hotspot voor materialen, waardoor de regio nog te weinig binnen- en buitenlands toptalent in dit domein kan aantrekken.‘ Dat zijn allemaal opdrachten voor het Sim.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.