Vlaanderen investeert in transitie van jonge onderzoekers naar industrie

Jessica Vermeer
19 november 2019

De Vlaamse minister van Onderwijs, Hilde Crevits, kent 2 miljoen euro extra subsidie toe aan vijf Vlaamse universiteiten om de doorstroming van jonge onderzoekers naar de arbeidsmarkt te verbeteren. Daarnaast voorziet het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek Vlaanderen (FWO) in maatregelen om deze onderzoekers in staat te stellen om bijvoorbeeld een stage te doen bij een bedrijf naast hun onderzoek. Met de subsidies wordt een kader gecreëerd voor de ontwikkeling, uitvoering en versterking van activiteiten die jonge onderzoekers ondersteunen. Dit kan onder meer bestaan uit extra opleidingsprogramma’s, training en coaching.

Foto: Paul van Welden, CC-BY-SA 4.0

Negen op de tien doctoraatsstudenten gaat een carrière buiten de universiteit tegemoet. Deze onderzoekers moeten goed voorbereid zijn. De bijkomende subsidie zal worden gebruikt om de mobiliteit te organiseren en te verhogen, zowel internationaal en tussen onderzoekdomeinen als tussen de academische wereld en het bedrijfsleven. Aangezien de geestelijke gezondheid van promovendi onder druk staat, is het actieplan ook gericht op welzijn en stresspreventie.

Het FWO wil verschillende mogelijkheden creëren om een vlotte overgang naar de industrie mogelijk te maken. Promovendi kunnen hun onderzoek doen in samenwerking met een bedrijf, ze kunnen een stage lopen, ze krijgen de mogelijkheid om betaalde activiteiten buiten de universiteit uit te voeren en ze kunnen een onderzoekbeurs accepteren binnen een bedrijf.

Crevits: ‘Om competitief te blijven, investeert Vlaanderen in jonge onderzoekers. Zij dragen bij tot kwalitatief en innovatief onderzoek. Met al deze regelingen hopen we de kansen van onze jonge onderzoekers te vergroten en de innovatie in onze samenleving te versterken.’