Vlaanderen investeert in onderzoek naar windenergie op zee

Alexander Pil
Leestijd: 1 minuut

De Vlaamse regering heeft bij monde van minister-president Kris Peeters en innovatieminister Ingrid Lieten 4,8 miljoen euro toegezegd voor industrieel onderzoek rond windenergie op zee. Doel is om de efficiƫntie en prestaties van de windparken op zee te verhogen. Het project is een initiatief van 3E, CG Power Systems, Geosea en Hansen Transmissions samen met het innovatieplatform Generaties, technologiefederatie Agoria, onderzoekscentrum Sirris en de VUB.

De middelen zullen worden ingezet voor de uitbouw van de meet- en testinfrastructuur en de ontwikkeling van speciale weermodellen. Die zaken komen vooral van pas bij industriƫle onderzoeksprojecten rond de levensduur van windturbinecomponenten op zee en naar het optimaliseren van de exploitatie en onderhoudsstrategieƫn voor offshoreparken. Op termijn moeten windparken voor de kust zonder subsidies kunnen overleven. Om dit te bereiken is heel wat technologisch en industrieel onderzoek nodig.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naarĀ 024 350 3532Ā of stuur een e-mail naarĀ info@techwatch.nl.