Vlaamse startup Pick-it maakt grijprobots slimmer

Alexander Pil
27 november 2017

Softwarebedrijf Pick-it heeft de eerste Trends Pitchers Day gewonnen. De dag werd georganiseerd om startende ondernemers de kans te geven om met hun businessplan te presenteren aan een zeskoppige jury van potentiële investeerders. Peter Soetens, ceo van Pick-it, kwam het meest overtuigend uit de hoek. Pick-it is een plug-and-play product dat robots ogen geeft. Zo kunnen ze taken uitvoeren die mensen vandaag niet kunnen, willen of mogen uitvoeren. Meer dan honderd klanten uit de VS, Europa en Azië lopen al warm voor het softwarepakket van Pick-it. Momenteel zijn er zo’n twee miljoen blinde of ‘domme’ grijprobots actief in de industrie, de groeimarge in deze miljardensector is dus erg groot.

De oplossing van Pick-it bestaat uit een 3d camera, een processor en software voor industriële robots.

Een grijprobot volgt een bepaald werkstramien. Denk aan een robot die flesjes op een loopband grijpt en verplaatst. Wordt dat stramien onderbroken omdat er een flesje niet op de juiste plek staat? Dan blokkeert de robot of valt alles om. Hij ziet namelijk niet wat er is gebeurd en kan dus niet anticiperen op de situatie.

Pick-it wil deze grijprobots slimmer maken met een plug-and-play product. Dat bestaat uit een 3d camera, een processor en software voor industriële robots. ‘De robot kan daardoor zelf zien waar precies de producten liggen die hij moet grijpen’, vertelt Soetens. ‘Staat dat flesje niet op de juiste plek? Dan vindt de slimme robot dat wel. De productie kan gewoon blijven draaien. Op die manier maken we de productie en logistieke verwerking een pak efficiënter. Dat betekent dan ook een serieuze omzetstijging voor onze klanten.’

De producten hoeven trouwens niet op een transportband te liggen. Ze kunnen ook in een bak liggen of op een pallet staan. Het product is ook enorm gebruiksvriendelijk: je hoeft geen wekenlange opleiding te volgen of kennis te hebben van computer vision. ‘Your first pick on the first day’, garandeert Pick-it.

Pick-it investeerde zelf 750 duizend euro startkapitaal en tikt in het eerste jaar af met een omzet van 1 miljoen euro. ‘We willen snel verder groeien en marktaandeel verwerven’, zegt Soetens. ‘Momenteel zijn we al met enkele partijen in gesprek. In de toekomst zullen allerlei robots nood hebben aan ogen. Denk aan de mogelijkheden binnen zorg, mobiliteit en bouw.’ Verwacht wordt dat deze markt de komende tien jaar vertienvoudigd in waarde.

 advertorial 
Daan Meijsen

Ingredients enabling carbon neutrality of warehouse systems

5 oktober 2023 vindt de INCOSE-NL workshop 2023 plaats, met spreker Daan Meijsen van Vanderlande. Tijdens de workshop krijg je inzicht in de verschillende cross-cutting duurzaamheidsperspectieven voor hightech systemen. Bekijk het volledige programma online en registreer nu!