‘Vlaamse regering moet inzetten op textieltechnologie’

Alexander Pil
Leestijd: 2 minuten

Vlaanderen beschikt over een unieke textielsector met bedrijven die tot de wereldtop behoren qua knowhow, marktleiderschap en productietechnieken. De industrie is echter zwaar getroffen door de crisis en heeft overheidssteun nodig. Dat schrijft technologiefederatie Agoria in een advies aan de Vlaamse overheid. Samen met de betrokken bedrijven roept ze op tot actie. Hun verzoek: stimuleer de vernieuwing van het Vlaamse machinepark, stem de huidige exportbegeleiding af op een mix van kleine en grote ondernemingen, breid het fonds voor Vlaamse uitrustingsgoederen uit en ondersteun de initiatieven van het Vlaamse textielcluster die de transformatie van de sector moeten begeleiden.

Vlaanderen telt op dit moment dertig textielmachinebouwers. Die realiseren gezamenlijk een omzet van zo‘n 775 miljoen euro en stellen ruim vierduizend mensen te werk. ’Het gaat daarenboven over een sterk internationaal georiënteerde sector. Ruim negentig procent van de productie is bestemd voor het buitenland‘, zegt Jos Pinte, directeur Agoria Mechatronica. ’Veel van onze Vlaamse bedrijven zijn marktleider in hun niche. Het is dan ook van groot belang dat de beslissingscentra en het aandeelhouderschap van deze bedrijven in Vlaanderen liggen.‘

De Vlaamse textielsector werd zwaar getroffen door de crisis. Veel klanten bespaarden zwaar op hun investeringen en de aankoopplannen voor nieuwe machines belandden vaak in de ijskast. Het gevolg was dat de omzet bij de textielmachinebouwers sterk terugviel en soms zelfs halveerde. ’Dat was een zware dobber voor een sector die de voorbije jaren fundamenteel gezond was en haast onafgebroken groeide‘, aldus Pinte.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.