Vlaamse overheid besteedt meevaller aan R&D

3 mei 2011

De Vlaamse regering pompt nog dit jaar 65 miljoen euro extra in zijn publieke infrastructuur. Het budget zal de jaren erop verder worden verhoogd, met als resultaat in 2014 een structurele verhoging van minimaal tweehonderd miljoen euro per jaar.

Het geld is afkomstig van een groter dan verwachte bijdrage van het Rijk. De Vlaamse regering geeft deze meevaller direct weer uit, overigens ook aan zaken die niet onder onderzoek en ontwikkeling vallen. De afgelopen twee jaar bezuinigde Vlaanderen op innovatie, maar die worden met de injectie van dit jaar weer ruimschoots goedgemaakt, zei verantwoordelijk minister Ingrid Lieten. Zij heeft de ambitie om uiteindelijk één procent van het bnp aan R&D uit te geven, zoals de Europese Unie graag ziet.

Agoria, de federatie van de technologische industrie, reageert tevreden op de verhoging, maar tekent aan dat er meer voor industrieel gedreven onderzoek zou moeten worden gekozen. Het samenwerkingsverband denkt aan verhoging van twintig naar minstens dertig procent van het budget. Imec heeft laten weten de extra subsidie te zullen gebruiken voor de ontwikkeling van duurzame-energieoplossingen en biomedische technologie.

In Nederland bezuinigt minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie juist op onderzoek en ontwikkeling. De VSNU zette onlangs nog maar weer eens op een rijtje hoeveel onderzoeksplaatsen verloren gaan als het geschrapte Fes niet wordt gecompenseerd op de reguliere begroting: dertig procent minder academische onderzoekers in 2015, vergeleken met 2010.