Vlaamse onderzoekers helpen boeren met smart farming

Alexander Pil
Leestijd: 3 minuten

Hoge investeringskosten en een onzekere terugverdientijd schrikken landbouwers vaak af om te investeren in precisielandbouwtechnieken. Nochtans kan smart farming de productiviteit doen stijgen en de impact op het milieu doen dalen. Met het nieuwe PDPO-project ‘Smart farming op het menu’ willen het Vlaamse onderzoekscentrum Inagro en Hogeschool Vives betaalbare smart-farmingtechnieken tot bij de landbouwer brengen. Zeven West-Vlaamse pilootbedrijven worden ambassadeur van het project. Zij proberen technieken uit op maat van hun bedrijf. Nadien delen ze hun ervaringen met andere landbouwers om hen ervan te overtuigen ook te investeren in deze technieken.

De laatste jaren zijn landbouwbedrijven sterk gegroeid in oppervlakte en in productie per hectare. Door die schaalvergroting is het voor de landbouwer moeilijker om een goed overzicht te bewaren over de stand van zaken op zijn percelen. ‘Uit de reacties op onze webinar ‘Aan de slag met smart farming’ eind 2020 bleek dat er veel interesse is in nieuwe technieken’, vertelt Gies Van Den Daele, onderzoeker precisielandbouw bij Inagro. ‘Toch hebben landbouwers nog veel vragen en twijfels over de kosten en baten. Samen met Hogeschool Vives willen we daar verder op inzetten in het project ‘Smart farming op het menu’.’

Voor de landbouwer is het niet eenvoudig om te weten welke smart-farmingtechniek hij wanneer moet toepassen. Daarom ontwikkelden Inagro en Hogeschool Vives een beknopt stappenplan. ‘Dat helpt hem om technieken volgens een doordachte strategie in te zetten’, klinkt het. Zo pakt het project uit met een driegangenmenu: bodem meten is weten, gewasmonitoring, en actie.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen