Vlaamse medtech-spelers slaan handen ineen

Pieter Edelman
1 juli 2015

Imec, Iminds, Barco, Esaturnus en vijftien andere Vlaamse bedrijven en organisaties uit de medisch-technologische sector hebben een samenwerkingsverband opgericht: Medtech Flanders. Door samen te werken, willende de deelnemers de medisch-technologische sector in Vlaanderen versterken. De ambitie is om binnen vijf jaar de productie en export van Vlaamse medische spitstechnologie te verdubbelen.

Volgens de initiatiefnemers speelt Vlaanderen op het moment nog een te bescheiden rol in de markt voor medische technologie, onder meer omdat innovaties nog te weinig de markt bereiken. Via Medtech Flanders moet daar verandering in komen. Het samenwerkingsverband heeft een strategisch actieplan opgesteld met drie pijlers: de groei van bestaande bedrijven ondersteunen, nieuwe activiteiten opstarten door het samenbrengen van artsen, technologie-experts en ondernemers, en ervoor zorgen dat de technologie ook effectief de patiënten bereikt.

‘Medtech Flanders is in de eerste plaats een sterk cluster van Vlaamse medtech-bedrijven en -organisaties die elkaar positief stimuleren en hun kennis, apparatuur en netwerk delen’, vertelt professor Pascal Verdonck, gedelegeerd bestuurder van Medtech Flanders. ‘Bovendien kunnen we door samen te werken ook een belangrijke schaalvergroting realiseren. Dat kan van belang zijn wanneer onze bedrijven – zowel gevestigde namen als starters – op zoek zijn naar nieuwe werkkrachten of extra kapitaal, of wanneer we als organisatie willen wegen op instanties zoals overheden.’