Vlaamse machinebouw en food zoeken elkaar op

Alexander Pil
Leestijd: 2 minuten

In samenwerking met Agentschap Ondernemen werken Agoria, Flanders‘ Food en Sirris aan een traject om de Vlaamse voedingsindustrie te transformeren naar food factories of the future. Dit F3-project legt de focus op drie technologische transformaties: het slim en wendbaar maken van het productiesysteem, de omvorming van het productieapparaat naar world class production en de ontwikkeling van digitale fabrieken. De projectpartners willen de Vlaamse voedingsindustrie sensibiliseren, motiveren en ondersteunen om nieuwe technologie te incorporeren in het productiesysteem.

De schaarste aan technisch geschoold personeel, de hoge loonkosten en de toenemende complexiteit in productie dwingen producenten om slim te automatiseren. Productiesystemen kunnen flexibeler en intelligenter worden. Rond veiligheid, traceerbaarheid en online kwaliteitscontrole zijn er veel mogelijkheden, denken de F3-partners. Het inlezen van signalen, verwerken en reageren kan worden geautomatiseerd. Door een gebruiksvriendelijke automatisering van repetitieve handelingen en processen in de productie, kwaliteitscontrole, verpakking en verscheping kan Smart Production het voor de ondernemer rendabeler maken om in Vlaanderen te produceren.

Voor de transformatie van grondstoffen naar voedingsproducten hebben vooral technologieën die kwaliteit en houdbaarheid verhogen, een sterke impact op de concurrentiepositie, de financiële slagkracht en de exportmogelijkheden van bedrijven. Het F3-project richt zich binnen de tak World Class Production op technieken voor milde conservering, op technologie voor oppervlaktedecontaminatie en op technologie voor de reductie van postcontaminatie bijvoorbeeld bij het versnijden.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.