Vlaams onderzoeksinstituut ILVO lanceert testcentrum voor landbouw-tech

Tom Cassauwers
12 juni

ILVO (het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek) heeft een test- en experimenteer-faciliteit geopend in het Belgische Merelbeke. In het nieuwe centrum zullen agrifood-bedrijven technologieën zoals artificiële intelligentie, data en robotica testen. Het centrum werd gefinancierd met 5 miljoen euro aan fondsen afkomstig van de Europese Unie en de Vlaamse overheid.

De faciliteit, die officieel AgrifoodTEF heet, moet bedrijven infrastructuur en diensten aanbieden zoals prototypebouw, beeldanalyse, training van algoritmes en testen onder praktijkomstandigheden.

Eén zo’n samenwerking werd tijdens de lancering gepresenteerd.

Een demonstratierit van de elektrische en autonome Djust-E tractor.

ILVO en mechanisatiebedrijf Verschueren bouwden zo een bestaande dieseltractor van CNH om tot een volledig elektrisch aangedreven, zelfrijdend model, genaamd Djust-E. Om autonoom te kunnen rijden is de tractor uitgerust met op maat gemaakte software, sensoren en actuatoren. ‘We hebben dit prototype mee ontworpen, gebouwd en uitvoerig getest’, stelt Simon Cool van ILVO. ‘Het is een voorbeeld van de services die we bedrijven bieden in AgrifoodTEF.’

Vlaanderen en Europa hopen met deze nieuwe technologie uitdagingen in de landbouwsector, zoals duurzaamheid, aan te pakken.

 advertorial 
Daan Meijsen

Ingredients enabling carbon neutrality of warehouse systems

5 oktober 2023 vindt de INCOSE-NL workshop 2023 plaats, met spreker Daan Meijsen van Vanderlande. Tijdens de workshop krijg je inzicht in de verschillende cross-cutting duurzaamheidsperspectieven voor hightech systemen. Bekijk het volledige programma online en registreer nu!