Vlaams onderzoek toont tot 21 procent productiviteitswinst machines

Alexander Pil
17 maart 2014

De afgelopen vier jaren bestudeerde Flanders’ Mechatronics Technology Centre (FMTC) samen met de Vlaamse universiteiten KU Leuven en de Vrije Universiteit Brussel de productiviteit van industriële machines. Een globale optimalisatiestrategie levert het ideale productieritme en onderhoud van een machine. Het onderzoeksproject, Prognostics for Optimal Maintenance (Pom2), bewijst dat ook in 2014 productiewinsten tot 21 procent mogelijk zijn.

De globale optimalisatiestrategieën werden in het project toegepast op verschillende machines. Sommige machines lopen warm en verhitten zodat de productie moet worden stopgezet. Door een model te maken van de opwarming kan de snelheid van de machine ideaal worden ingesteld zodat een continue productie mogelijk is. Dit levert 21 procent productiviteitswinst. Een andere toepassing is een verpakkingsmachine voor de voedingsindustrie. Dergelijke machines moeten regelmatig worden stopgezet om de lasbalken te reinigen. Het monitoren van de machine levert input voor het model ervan. De computer berekent wanneer het onderhoud ideaal wordt ingepland, met gegarandeerde kwaliteit. Voor de verpakkingsmachine is een productiviteitswinst van 11 procent getoond.

Het Pom2-project is nog breder opgezet met onderzoeksactiviteiten voor optimalisatie van de processen gedurende de productie. Deze techniek toegepast op de FMTC-badmintonrobot heeft de energieconsumptie geoptimaliseerd door de parameters van de controlestrategieën aan te passen. De controlestrategie voor een minimale energieconsumptie levert een besparing van 51,7 procent energie tegenover het tijdsoptimale strategie.

De onderzoekers presenteren de resultaten op 25 maart tijdens de workshop ‘Operations strategy leads to an optimized maintenance support’. De toegang is gratis.