Vlaams-Nederlandse fabrikant van 3D-printers voor brillen in handen van Meta
De Amerikaanse techreus Meta koopt Luxexcel, fabrikant van printers voor brillenglazen.
Het moederbedrijf van Facebook, Whatsapp en Instagram ontfermt zich over Luxexcel. Het Belgisch nieuwsblad De Tijd bracht de deal voortijdig naar buiten. Meta maakte er officieel nog geen melding van, maar de Amerikaanse techreus bevestigt desgevraagd de overname.
Luxexcel is een van oorsprong Zeeuws bedrijf dat zich jarenlang richtte op 3D-prototyping van transparante onderdelen. Het had een truc bedacht waarmee het heel gladde oppervlakken kon printen. Nabewerken was niet nodig.
In 2016 kreeg het bedrijf focus, nadat Hans Streng en zijn team de organisatie gingen leiden. Streng gold destijds al als een van Nederlands meest succesvolle scale-up entrepreneurs. Hij verkocht eerder The Industree (modems) en Epyon (laadpalen) aan achtereenvolgens Barco en ABB.

Streng en zijn team besloten dat Luxexcel zich volledig op het printen van brillenglazen ging toeleggen. Met de 3D-technologie is elk glas op maat samen te stellen, zonder te verspanen, de aanpak die de huidige brillenindustrie zo vervuilend maakt. Naast fabriceren op voorschrift, levert additief lenzen maken schier oneindige mogelijkheden. Van het inbouwen van elektronische functies, zoals het aan- en uitschakelen van pigment (zonnebril) of de brekingsindex (lezen of verzien) tot het toevoegen van informatie door lcd’s in te bouwen voor virtual of augmented reality toepassingen.
Eind 2021 lanceerde Luxexcel het Visionplatform 7 dat daarvoor volledig is geoutilleerd. De machine kan golfgeleiders, holografische elementen en vloeibare-kristalfolie integreren tijdens het 3D-printproces. Technologiebedrijven kunnen daarmee hun augmented reality brillenprojecten versnellen en ontwerpers de flexibiliteit geven om de slimme bril te maken die ze willen.
Dan is er in het luxesegment ook nog de bling bling. Die is met Luxexcel-machines makkelijk te integreren. Optiswiss, een Zwitserse lenzenfabrikant, maakt met het Visionplatform uit Turnhout brillenglazen met ingezette diamanten en Swarovski zirkonia stenen.
Datagericht businessmodel
Onder Streng stapte Luxexcel meteen over op een sterk datagericht businessmodel. Hardware werd in de zakelijke aanpak ondergeschikt gemaakt aan onderhoud, monitoring, updating, upgrading en andere additionele services. Onderdeel van de strategie was ook het zeer goed beschermen van de kennis over de optische inkt en het 3D-motionplatform. Dit vanwege de zeer competitieve oftalmologische industrie.
Luxexcel doet zijn r&d op de Open Manufacturing Campus in Turnhout. De hoofdvestiging zit in Eindhoven. Begin vorig jaar vestigde het bedrijf zich ook op de Brainport Industries Campus in Eindhoven. NTS is betrokken bij de machine-prototyping.
Dit is de tweede keer binnen een jaar dat een Vlaams bedrijf wordt overgenomen door een Amerikaanse techspeler. Afgelopen september nam Amazon het Belgische Cloostermans over, een robotspecialist met enkele honderden medewerkers.
In de markt voor brillenglazen gaan miljarden om, maar de koop door een Amerikaanse techgigant toont vooral de waarde op innovatieve terreinen als virtual reality en augmented reality. Meta werkt op dit terrein al samen met EssilorLuxottica en brengt in maart een slimme Ray Ban op de markt.
De Tijd meldt dat Meta een stevige prijs betaalt voor het Kempense bedrijf. Het Belgische tijdschrift schrijft dat ook de Vlaamse belastingbetaler profiteert, via de Vlaamse participatiemaatschappij die een 15,06 procent aandeel heeft in Luxexcel. De PVM stapte in 2015 in Luxexcel en legde na de komst van topman Streng ook nog twee keer bij. Naast Nederlandse en Duitse geldschieters behoort ook metrologiegigant KLA tot de aandeelhouders.