Visiontechnologie voor flexibele productkwaliteitsmeting

Hans van Hoek, Aart Schoonderbeek, Johan van Voskuilen
Leestijd: 6 minuten

Om de kwaliteit te controleren, brengt AWL producten die het last op zijn machines naar een aparte meetkamer. Dat kost veel tijd waardoor het alleen steekproefsgewijs kan. In het kader van het Prisma-project is onderzocht hoe inline controle met vision kan worden gerealiseerd. Daarbij moeten de onderzoekers steeds de balans zoeken tussen cyclustijd en nauwkeurigheid. De proof of concept maakt inmiddels een industrialisatieslag door omdat het ook potentie heeft als zelfstandig product.

Visiontechnologie, het analyseren van camerabeelden en andere sensoriek met intelligente software voor het optimaliseren van industriële productie, is al langere tijd in gebruik bij gespecialiseerde bedrijven. Het Prisma-project is in het leven geroepen om deze technologie bereikbaar te maken voor het mkb en hen in staat te stellen ervaring op te doen en toepassingen te exploreren. Hierdoor kunnen ze bijdragen in het verkrijgen van inzicht in deze technologie, wat nodig is voor innovatiestappen, bijvoorbeeld ter ondersteuning bij de strategische besluitvorming.

Het Prisma-project is een samenwerking van de bedrijven IMS uit Almelo, Tembo uit Kampen en AWL uit Harderwijk, de kennisinstellingen Fraunhofer Project Center en Hogeschool Windesheim, en het Zwolse innovatiecentrum Perron038. Op Oost, dat valt onder het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (Efro), subsidieert dit project. Ook Techforfuture en de provincie Overijssel dragen hun steentje bij.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.