Visie op vision

Dennis van Beers is adjunct-directeur van Festo.

29 april 2015

Vision is – nog steeds – hightech en vision is hot. Natuurlijk, vision bestaat al een tijdje maar heeft ook een lange weg afgelegd richting bruikbare en betaalbare applicaties. Een weg die overigens langzaam het stadium van een geplaveide snelweg bereikt en ons direct naar de toekomst leidt.

Mooie voorbeelden zijn al te vinden in de (glas)tuinbouw waar visionsystemen sorteersystemen van de verschillende gewassen ondersteunen. Vele kenmerken, die mede prijsbepalend zijn, kunnen met vision nauwkeurig worden vastgelegd en beoordeeld. De prijs van bloemen wordt bijvoorbeeld onder meer bepaald door de lengte, rijpheid, kleur, hoeveelheid bloemen per stengel, aantal stengels, dikte van de stengel en nog veel meer. Door de beste producten te bundelen, zijn de prijzen voor deze partijen op te schroeven.

De toepasbaarheid van vision wordt daarbij overigens voor een groot deel bepaald door de mogelijkheden van de benodigde software. Hoe meer informatie in een bepaalde tijdseenheid is te verwerken, en hoe meer een systeem kan herkennen, hoe meer een systeem kan. En juist hierdoor ontstaan er steeds meer mogelijkheden. Ook in de industrie.

Hiermee doel ik op de flexibiliteit van onze productieautomatisering. De tijd van de grote massaproductie is voorbij. De steeds kortere levenscycli van producten dwingt machinebouwers hun machines multifunctioneel te bouwen. Geschikt voor verschillende producten in diverse varianten. Robots worden ingezet om de diverse componenten te picken en aan de productielijn toe te voeren. En hoe herkennen ze alle vele onderdelen? Precies, met vision.

Bovendien kan vision de output van productielijnen verhogen omdat de systemen eenvoudig razendsnel zijn. Door de geavanceerde software herkennen visionsystemen in een bewegende stroom precies de juiste componenten en halen deze er met de hoogst mogelijke nauwkeurigheid uit. Om ze vervolgens – na bewerking – on the fly weer terug te plaatsen.

 advertorial 
Daan Meijsen

Ingredients enabling carbon neutrality of warehouse systems

5 oktober 2023 vindt de INCOSE-NL workshop 2023 plaats, met spreker Daan Meijsen van Vanderlande. Tijdens de workshop krijg je inzicht in de verschillende cross-cutting duurzaamheidsperspectieven voor hightech systemen. Bekijk het volledige programma online en registreer nu!

Kortom, visiontechnieken geven ons de mogelijkheid om nóg flexibeler te produceren en te automatiseren. Vision is daarom ook een belangrijke schakel die helemaal past in de trend van Smart Industry en machinebouwer ongekende mogelijkheden geeft om zich te onderscheiden van zijn concurrenten. Onder meer door slimmere en snellere machines te bouwen. Ik ben ervan overtuigd dat het de markt en diverse bestaande marktcombinaties nog op zijn kop zal zetten. Wacht maar af, zien is geloven.