Visie of realiteit

Dennis Schipper is CEO van Demcon.

Leestijd: 3 minuten

Als iets al vijf jaar aanhoudt, kun je moeilijk spreken van een uitzonderlijke situatie die van voorbijgaande aard zou zijn. Dan is het geen crisis meer, maar de nieuwe realiteit. Ik heb het niet zelf bedacht, maar wilde het u toch niet onthouden. Het schoot me weer te binnen toen ik begin deze maand op tv de H.J. Schoo-lezing van Mark Rutte voorbij zag komen. Bij die gelegenheid, zo luidde de verwachting in politiek Den Haag, zou onze minister-president eindelijk zijn visie op Nederland neerleggen. Het was van zijn kant de afgelopen tijd zo stil geweest, nu zou hij dan met een groot verhaal komen. Tot teleurstelling van de pratende tv-hoofden en de twitterende goegemeente was het meer een nuchtere boodschap. Want aan een hoogdravende visie heeft de liberaal Rutte een broertje dood.

Inderdaad is er sprake van een nieuwe economische werkelijkheid, meldde Rutte; het is gedaan met het Nederland en de welvaart van vijf jaar geleden. We gaan over naar een nieuwe wereldorde en daarin ligt meer verantwoordelijkheid bij de individuele burger. De overheid biedt geen oplossing voor diens probleem, maar kan daarvoor hooguit de randvoorwaarden creëren.

Het was een boodschap die mij aansprak. Als ondernemer ben ik wel gewend om zelf mijn problemen op te lossen en ik voel daarin geen enkele belemmering. Neem de innovatiestimulering door de overheid die in onze hightechindustrie zo vaak op de korrel wordt genomen. Het instrumentarium daarvoor is inderdaad sober maar als we geld tekortkomen om in risicovolle innovatie te investeren dan zoeken we wel andere oplossingen. In Europese middelen bijvoorbeeld of bij business angels. Naar mijn idee is er nog steeds voldoende geld voor dit soort doelen aanwezig maar misschien hebben we in ons land wel te weinig ondernemers.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.

Gerelateerde artikelen