Vipa geïntegreerd in Yaskawa

Alexander Pil
5 september 2016

Vipa Nederland, de in Apeldoorn gevestigde dochteronderneming van de Duitse besturingsfabrikant, is per 1 september geïntegreerd in Yaskawa Benelux. Per deze datum zijn de gezamenlijke activiteiten ondergebracht in twee divisies: Robotics en Drives, Motion & Controls. De integratie past in het streven van Yaskawa om complete aandrijf-, besturings- en robotoplossingen aan te bieden op de wereldmarkt. Eerder herschikte het Japanse bedrijven zijn Spaanse en Franse tak op een vergelijkbare manier.

Yaskawa is fabrikant van een breed gamma van industriële robots, diverse typen servoaandrijvingen en frequentieregelingen. Als aanvulling op dit programma nam het bedrijf eind 2012 Vipa. Sinds die tijd werken beide bedrijven aan de integratie van de productlijnen en de organisaties. De activiteiten en producten van Vipa zijn nu ondergebracht in de divisie Drives, Motion & Controls. Met frequentieregelaars, servocontrollers en -motoren, industriële besturingen, inclusief alle bijbehorende toebehoren, software en applicatiekennis, kan deze divisie machinebouwers uit één hand alle benodigdheden voor de aandrijving van machines en installaties aanbieden.

Voor machinebouwers die tevens robots in hun machines willen inbouwen, wordt nauw samengewerkt met de divisie Robotics. Behalve rechtstreeks aan machinebouwers levert deze divisie haar producten en kennis in Nederland ook via de exclusieve partner MCA Motion Control Automation, een businessunit van de Biesheuvel Groep. Hoewel beide divisies onafhankelijk opereren en verschillende marktsegmenten bedienen, werken ze nauw samen en zijn ze in staat om gezamenlijk complete automatiseringsoplossingen aan te bieden.

Door de integratie houdt Vipa Nederland per 1 september op te bestaan. De vestiging in Apeldoorn wordt vooralsnog gehandhaafd. Door integratie van met name administratieve functies is een efficiencyslag mogelijk, maar dit zal geen arbeidsplaatsen kosten. Door de nieuwe organisatie verwacht Yaskawa zelfs meer personeel te moeten aantrekken, met name software-engineers en applicatie-engineers.