Vind je weg langs de dilemma’s van leiderschap

Collin Arocho
Leestijd: 5 minuten

De stap van ingenieur naar een leiderschapsrol is allesbehalve eenvoudig. De grootste uitdaging voor techneuten, volgens High Tech Institute-trainer Jaco Friedrich, is om belanghebbenden op allerlei niveaus en met verschillende achtergronden op één lijn te krijgen en te beïnvloeden – allemaal vanuit een positie zonder macht. Voor Friedrich komt deze overtuigingskracht niet alleen van je technische expertise, maar ook van een goede positionering, sterke leiderschapsvaardigheden en goede communicatie.

Je hebt het eindelijk voor elkaar. Na een lange carrière waarin je je hebt opgewerkt van junior naar senior engineer, en zelfs tot architect, ben je nu klaar om een leidende rol op je te nemen. Dit is je kans om het bedrijf te laten zien dat je het in je mars hebt om het roer over te nemen en een team naar succes te sturen. Met alle technische bagage die je hebt verzameld, heb je vrijwel alles gezien. Deze overgang zou een makkie moeten zijn, toch? Volgens Jaco Friedrich, zelf voormalig architect en teamleider, kan je technische geloofwaardigheid inderdaad een grote hulp zijn, maar het zijn je leiderschapsvaardigheden die je pas echt naar het volgende niveau in je carrière zullen brengen.

‘Na me jarenlang door de verschillende niveaus van engineering omhoog te hebben gewerkt, schopte ik het tot groepsleider. Uit de eerste hand heb ik toen de moeilijkheden en valkuilen ervaren die horen bij de sprong naar een leidinggevende positie’, vertelt Friedrich, inmiddels trainer bij High Tech Institute. De hightechindustrie zit weliswaar vol met de slimste technische breinen, maar bij velen ontbreekt het aan de niet-technische, softe vaardigheden van interactie en communicatie. ‘Het heeft me jaren van training en opleiding gekost om die moeilijkheden echt te begrijpen. Daarom zet ik me nu in om alles wat ik heb geleerd te delen met de ingenieurs van vandaag. Soms kun je het beste datgene doceren wat je het meest nodig had tijdens je eigen persoonlijke ontwikkeling. Ik denk dat dat zeker het geval is voor mij.’

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.