Vierduizend banen erbij met cleantech

Paul van Gerven
24 maart 2015

Bedrijven en overheden in de driehoek Apeldoorn-Deventer-Zutphen beogen tussen nu en 2020 vierduizend banen te creëren en het bruto regionaal product met de helft te verhogen door toepassing van cleantech. Het publiek-private samenwerkingsverband heeft daartoe onlangs zijn Cleantech Agenda gepresenteerd. Ook een tien procent lagere CO2-uitstoot en een derde minder huishoudelijk restafval behoren tot de doelstellingen.

Cleantech is een verzamelnaam voor technologie die energie- en grondstofgebruik reduceert. Idealiter levert toepassing ervan zowel economische groei als milieuwinst op. Met een omzet van twee miljard euro en achtduizend relevante banen profileert de stedendriehoek zich als de Cleantech Regio. Vorig jaar heeft dit verband dertig miljoen euro investeringsvolume gegenereerd, waarvan zeven miljoen euro publiek geld. In 2020 moet dat honderd miljoen zijn.

De agenda bestrijkt acht verschillende thema’s gerelateerd aan verschillende economische sectoren, waaronder smart industry, slimme mobiliteit en de energietransitie. Op dit moment zijn er 25 business cases, maar dat aantal zal naar verwachting groeien.