Vier Nederlandse universiteiten in Shanghai Ranking top 100

Jessica Vermeer
Leestijd: 1 minuut

Vier Nederlandse universiteit behouden blijven tot de beste honderd ter wereld behoren, volgens de gerenommeerde Shanghai Ranking. Amerikaanse universiteiten zoals Harvard, Stanford en MIT domineren zoals gewoonlijk de top tien. De Britse universiteiten Cambridge en Oxford behaalden ook een plek in de top 10.

Universiteit Utrecht is met haar 52e plaats de hoogste Nederlandse notering in de Academic World Ranking of Universities, zoals de lijst officieel heet. Rijksuniversiteit Groningen behaalde plek 69. Erasmus Universiteit Rotterdam en Universiteit Leiden delen plaats 80. Technische Universiteit Delft behoudt haar positie op 151-200. Technische Universiteit Eindhoven daalt van 301-400 naar 401-500 en Universiteit Twente blijft op 401-500 staan.

De makers van de Shanghai Ranking baseren hun lijst alleen op wetenschappelijke criteria zoals het aantal onderzoekers en alumni van elke universiteit dat een Nobelprijs of Fields Medal won. Ook kijken ze naar het aantal publicaties in gerenommeerde wetenschappelijke tijdschriften Science en Nature en het aantal goed geciteerde wetenschappers. Onderwijsfactoren zoals faciliteiten en studieresultaten worden genegeerd.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen