Vier miljoen ingenieurs

René Raaijmakers is hoofdredacteur van Mechatronica Magazine

Leestijd: 3 minuten

Je hoeft niet lang in de machinebouw mee te lopen om de bottlenecks en barrières te zien in de ontwikkeling van hightech systemen. De complexiteit rijst de pan uit en het is steeds moeilijker grip te houden op de integratie van alle technologieën en onderdelen. Niet voor niets identificeerde Eumecha-pro ’geïntegreerd mechatronisch ontwerp‘ als doorbraaktechnologie voor de toekomst.

Eumecha-pro is een Europees project dat viel binnen het Zesde Kaderprogramma. Wetenschappers bogen zich daarbij over de vraag waar Europa in zou moeten investeren om tegenwicht te bieden aan het technologische geweld en de toenemende R&D-slagkracht van opkomende economieën.

Wie de cijfers over Azië onder ogen krijgt, kan niet anders dan constateren dat de opkomende economieën daar in een zeer luxe positie zitten. Zonder Japan mee te rekenen, studeren in het Verre Oosten alleen al een slordige vier miljoen ingenieurs per jaar af. Let wel, dat zijn niet de minsten, want om toegang te krijgen tot Chinese en Indiase universiteiten is er op de middelbare scholen al een bikkelhard selectieproces.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.

Gerelateerde artikelen